Jan geeft uitleg over zijn wilde tuin

Jan Ruymen uit Herk-de-Stad is werkzaam als projectmedewerker bij het Agentschap voor Natuur en Bos, maar ook in zijn eigen tuin staat hij in voor een klein natuurgebiedje. Een deel van z’n 8 are wordt namelijk als ecologisch grasland beheerd. Hij vertelt over de voordelen en hoe je zelf een natuurlijke tuin kan aanleggen.

Hoe begin je eraan?

Jan ging van start door in bermen vlakbij bloemenzaad van soorten als Margriet en Knoopkruid te verzamelen. Om zeldzamere planten te redden, zocht hij ook als eens naar zaden daarvan in en berm of graslandje dat dreigde te verdwijnen door bijvoorbeeld bebouwing. Eens hij alle zaadjes had, zaaide hij ze in het wilde stukje. Hierbij hield hij wel steeds rekening met de standplaats (vochtigheid, bodemsamenstelling, enz.) van de soorten met betrekking tot zijn tuin.

Op het stukje van 8 are vonden Jan en zijn kinderen tot nu toe niet minder dan 590 soorten planten en dieren!

Allemaal beestjes!

Uiteraard horen bij de vele verschillende plantensoorten ook heel wat insecten. Zo zorgen gewone steekmieren voor de verspreiding van de zaden van Gewone Veldbies, loopt de Tweevlekspiegelloopkever te blinken door het mos en vangen de kinderen van Jan al eens graag een Grote Groene Sabelsprinkhaan om van kortbij te bekijken. Er is dan ook heel wat te zien op zo’n stukje natuur in je eigen tuin! Maar dat is niet het enige voordeel van een natuurlijke tuin…

Waarom kiezen voor een wilde tuin?

  • De aanleg ervan is goedkoop.
  • Er is weinig werk aan zo’n ecologisch graslandje.
  • Vele natuurlijke tuinen samen zorgen voor een potentieel enorm natuurgebied.
  • Tuinen die ecologisch beheerd worden, creëren veel biodiversiteit en zijn een bron van rust en plezier.

Tip: In plaats van Pokémons te vangen, kunnen je kinderen aan de slag met de app Obsidentify. Via fotoherkenning leren ze alle dieren en planten in je tuin kennen!

DELEN