Een boost voor je mentale welzijn

Psychotherapeute Annelies Smolders van Huis Midori in Hasselt vertelt ons over de mentale gevolgen van de tweede lockdown én geeft ons tips om een nieuwe start te maken nu de lente in zicht is.

Heb jij het gevoel dat ons mentaal welzijn erg onder druk staat door de tweede lockdown?
Ja, zeker en vast. Ik zie bijvoorbeeld dat er meer kinderen en jongeren zijn die minder goed presteren op school. Ze hebben vaak een achterstand en daarbovenop zijn ze ook depressief, ze zien het niet meer zitten en zijn het allemaal kotsbeu. We zien in de praktijk ook dat er veel meer aanvragen zijn voor testonderzoeken rond bijvoorbeeld ADHD. Die toeloop is nu echt extreem omdat er vorig schooljaar en ook de afgelopen maanden weinig rapporten zijn uitgedeeld. Er zijn minder evaluaties geweest waardoor het probleem zich met uitstel heeft blootgelegd en alles nu pas geconstateerd wordt. Daarbij komt nog dat leerkrachten alles ook minder goed ‘zien’ omdat er meer aan afstandsonderwijs wordt gedaan.

Het goede nieuws is dat de lente eraan komt. Hoe kan je dat seizoen gebruiken om jezelf een boost te geven?
De lente is voor mij een symbool voor een nieuwe start. Alles bloeit en hopelijk gaan wij zelf ook terug wat meer buiten (mogen) komen. Je ziet buiten ook veel ‘groeiprikkels’; alles wordt groener, frisser, lichter, … dat doet psychologisch ook veel met een mens. Er komt letterlijk een nieuwe start aan. Ook de vaccinatie zal een soort nieuw tijdperk betekenen.

Zijn er ook specifieke tips om jezelf beter te voelen?
Kom buiten en begin met nieuwe dingen. Schilder je huis eens opnieuw, doe de grote poets, ga buiten en maak je tuin in orde, ruim het tuinhuis of de garage op, … dat geeft ook een goed gevoel, een gevoel van een make-over. Die opfrissing hoort ook bij die nieuwe start.

Wat doe jij zelf om mentaal in vorm te blijven?
Ik ben zelf gaan sporten. Ik besefte tijdens de lockdown dat ik daar eigenlijk een echte hekel aan had, behalve aan wandelen dan. En daarom ben ik zelf meer gaan bewegen, met het programma ‘Beweeg meer’ van Hans Van Alphen. En ik moet zeggen, ik ben super trots op mezelf. Ik kom meer buiten en ik ben echt grenzen aan het verleggen. Je hebt een schema, dus het ‘moet’. En het is een heel afwisselend programma, ik doe daar echt dingen waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze kon. Een echte aanrader! Iets ‘nieuws’ doen of met iets starten is ook gewoon een goede tip. Je kan ook een lessenreeks beginnen te volgen, kooklessen of een taal bijvoorbeeld. Ook online zijn er zoveel leuke dingen te vinden. Die nieuwe prikkels gaan een positief effect hebben op je mentale welzijn.

Is er iets waar jij zelf heel erg naar uitkijkt in de lente?
Ja, absoluut. Mijn meest happy gevoel is de eerste keer dat ik mijn teenslippers kan aantrekken! Dat vind ik elk jaar een heerlijk moment.  Of de eerste keer op je blote voeten naar buiten gaan. Dan denk ik “Yes, het is weer zover”. Of het moment waarop je je tuinstoel voor de eerste keer in een hoekje in de zon kan zetten en uit de wind in het zonnetje kan zitten. Daar kijk ik ook altijd heel erg naar uit!

Annelies Smolders is psychotherapeut in haar groepspraktijk Huis Midori in Hasselt. Ze is één van de bekendste slaapexperten van ons land en ontwikkelde onder meer de online slaaptherapie Start to Sleep.

DELEN