Weer of geen weer, echte sportievelingen laten zich niet tegenhouden door deze winterse temperaturen en trekken gewoon hun loopschoenen aan om een rondje te gaan joggen buiten. Herken jij jezelf hierin? Dan komen deze tips om te gaan lopen in de winter zeker van pas. 

Lopen in de winter doe je zo - Flashmagazine

Draag de juiste kledij

Het is misschien verleidelijk om je lekker warm aan te kleden, maar je gaat wel sporten waardoor je lichaam vanzelf zal opwarmen. Kleed je dus niet té warm aan. Als je buitenkomt moet het frisjes aanvoelen.

Kies daarbij ook voor laagjes afhankelijk van hoe koud het precies is. Zorg voor een basislaag die je droog houdt, een tweede laag die je warm houdt zoals een fleece shirt of eentje speciaal ontworpen om te lopen en ga voor een vest of jasje als derde laag om te beschermen tegen wind en regen.

Het is ook belangrijk om je hoofd en handen warm te houden en voor de juiste loopschoenen te kiezen. Bij deze laatste ga je best voor een paar met goede grip en dat waterdicht is.

Alles met mate

Omdat je hart sowieso al sneller slaat wanneer het koud is, is dit niet het beste moment om je innerlijke Usain Bolt boven te halen. Loop niet te snel, maar zeker ook niet te ver. Probeer je training te beperken en het tussen de 30 en 60 minuten te houden. Echt ervaren lopers kunnen gaan voor 90 minuten, maar langer is af te raden.

Zorg er zeker ook voor dat je wat langer opwarmt dan normaal om je spieren de tijd te geven in gang te schieten, maar het afkoelen mag korter dan anders. Doe dit wel in een warme omgeving en zorg dus dat je na de training snel terug binnen bent. Het best vervang je je natte kleren ook voor het stretchen.

Lopen in de winter doe je zo - Flashmagazine

Veiligheid boven alles

De droge, koude lucht kan nogal wat hoestbuien veroorzaken. Zorg dus dat je door je neus ademt of bindt een dun doekje voor je mond dat de lucht warmer en vochtiger maakt voordat je ze inademt.

Hoewel het misschien niet zo lijkt, blijft hydrateren wel belangrijk! Drink voor, tijdens en na het lopen voldoende water.

Uiteindelijk blijft zichtbaarheid één van de belangrijkste factoren wanneer je gaat lopen in de winter. Draag opvallende kleding met reflecterende accenten en bevestig een lampje op je hoofd.