Eerlijk, hoe vaak kocht je een kruidenplantje om het één keer te gebruiken en dan weer weg te gooien, omdat het er maar triestig bij hing? Waarschijnlijk meer dan je wil toegeven… Daarom is het een goed idee om je eigen kruidentuin aan te leggen. Beter voor het milieu én voor je portemonnee! Zo begin je eraan.

Kies je kruiden

Maak om te beginnen een selectie van kruiden die je het meest gebruikt. Begin klein en breid daarna uit als je het in de vingers hebt. Dan is er ook nog de keuze tussen zaadjes of plantjes. Sommige kruiden zoals peterselie en basilicum zijn bijvoorbeeld heel makkelijk zelf te zaaien. Bij kruiden die wat langer nodig hebben om te groeien, zoals rozemarijn, salie of dragon is het makkelijker om te starten met een kruidenplantje.

Zoek een plaatsje

Voor een kruidentuin heb je niet veel plek nodig. Je kan zelfs starten met enkele bloempotten. Daarnaast moet je zelfs niet over een tuin beschikken, want je kan ze ook gewoon binnen zetten. Dat maakt het gemakkelijk om met een kruidentuintje te beginnen, want je kan de kruiden zaaien of planten wanneer je wil! Enkel bij vorst haal je planten buiten best binnen. De meeste kruiden doen het goed op een zonnige plek, maar er zijn er ook die liever wat schaduw hebben. Zorg wel altijd dat er een goede afwatering is en dat ze uit de tocht staan.

Onderhoud je tuin

Dan is het enkel nog een kwestie van je kruiden goed te verzorgen, zodat je er lang van kan genieten. Hoe je weet of je goed bezig bent? Gezonde plantjes zien er groen uit. Als de kleur minder fel wordt, is het tijd om er iets aan te doen! Probeer dan bij te mesten, zet ze uit de zon of geef extra water. Dat laatste doe je best sowieso in droge periodes. Oogst ook regelmatig, zodat nieuwe blaadjes de kans krijgen om te groeien. Doe dat bovenaan de plant, zodat de blaadjes eronder terug meer licht krijgen.

TIP: Label je zaadjes of plantjes. Zo weet je nog precies wat waar staat en het maakt je tuin helemaal af!

DELEN