Voor velen is het een wens: vaker nee kunnen zeggen. Hoog tijd om in te grijpen. Als jij geen respect hebt voor jezelf, je dromen en tijd, wie zal het dan wel hebben? Nee zeggen is voor mij nu respect hebben voor mezelf. Heb jij respect voor jezelf? Zijn anderen belangrijker dan jezelf?

Je wilt niemand teleurstellen maar…

Kijk eens naar je leven. Hoeveel keer heb je ja gezegd terwijl je het eigenlijk niet wilde? Omdat je de ander niet wil teleurstellen, omdat je bang bent dat de ander boos wordt of omdat je wil voldoen aan de verwachtingen van de ander.

Nee zeggen - Angela Bitonti

Stel het antwoord even uit

Hoe pak je deze situatie aan? Mensen voelen zich vaak verplicht om meteen te reageren, maar zo neem je meer hooi op je vork dan goed voor je is. Voor veel mensen is het belangrijk dat je laat merken dat je ze hebt gehoord. Zeg dat je even moet kijken hoe je agenda er uitziet of dat je even wil nadenken over de vraag. Zo creer je voor jezelf de mogelijkheid om je af te vragen hoe jij je hier bij voelt. Vraag jezelf af: heb ik hier behoefte aan, heb ik hier energie voor?

Nee … want soms is dat beter voor iedereen

Nee’ zeggen is goed voor jezelf zorgen. Als je vaker ‘nee’ gaat zeggen, zul je een aantal veranderingen bemerken. Je komt voor jezelf op zonder de ander onnodig te kwetsen. De ander weet ook beter waar hij aan toe is nu jij duidelijker bent in wat jij wilt. Je neemt jezelf serieus en de ander zal jou ook serieus nemen. Daardoor krijg je meer tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt. Je cijfert je niet langer weg om de ander te plezieren. Je houdt rekening met jezelf. En misschien wel de belangrijkste reden om vaker ‘nee’ te zeggen: je bent tevreden met jezelf.

 

Angela Bitonti

 

Geïnspireerd door dit artikel van lifecoach Angela Bitonti?
Lees dan ook: