Haspengouw, een glooiend landschap met honderdduizenden fruitbomen, stevige fietsroutes, hartelijke B&B’s en inspiratie voor TV series als Katarakt en ‘De smaak van de keyser’. Maar al die charme van de boomgaarden heeft ook een kanttekening. Ieder jaar worden er meer dan 800.000 bomen gerooid om plaats te maken voor jonge boompjes. Maar wat doen we met al dat hout? Wel .. dat bedachten onze nieuwe guest editors, die wij met veel trots voorstellen. Deze drie enthousiaste Limburgers hebben een plan … Haspenwood.

Haspenwood

Wat als we de gerooide appelbomen nu eens een tweede leven konden geven? Haspenwood is ontstaan uit het idee het hout van de boeren op te kopen en te hergebruiken als grondstof. Grondstof en meteen de bron voor het eerste idee, rooksnippers! Wat maakt dit concept nu zo speciaal? Haspenwood gaat steeds op zoek naar lokale en sociale samenwerkingsverbanden, met boeren, producenten en verwerkers.

houtsnippers

Zoektocht naar een bestemming

Haspenwood werkt in verschillende domeinen. Samen met enkele universiteiten gaan ze op zoek naar actieve stoffen in het appelhout voor een mogelijke toepassing in andere sectoren zoals bijvoorbeeld de pharma of cosmetica. Een wetenschappelijk proces van lange adem. Erik, met een culinaire voorliefde, experimenteert met de rooksnippers en kwam met het idee om fleur de sel te roken. Bart bijt zich ondertussen vast in een concept om de fruitbloesems in de lente te beschermen tegen de nachtvorst, met als tussentijds resultaat een originele houtkaars voor een feeërieke sfeer en warmte in je tuin of tijdens evenementen.

 

Fleur de sel

 

“Dat we met onze houtkaarsen én de Innovatie-award Land- en Tuinbouw van de provincie Limburg én de Henry van de Velde designprijs in de wacht sleepten, was voor ons de bevestiging dat we met onze Haspenwood producten zowel hoofd als hart kunnen raken.”

Enthousiasme werkt aanstekelijk

De ideeën zijn zo creatief dat je niet anders kan dan erover na te denken. En dat deed Evi, ze creëerde twee varianten van het fleur de sel, met op Limburgse grond geteelde producten. Ook de houtkaars, mooi in zijn eenvoud, krijgt een extra: een vuurkorf in cortenstaal als symbool voor de appelboom. Zo brengt het vuur met haar schaduwspel de gerooide bomen weer tot leven en kan ieder ook thuis van de Limburgse warmte genieten.

 

Haspenwood

Haspenwood voor Flashmagazine!

Benieuwd wat deze enthousiaste bende achter Haspenwood nog allemaal in haar mars heeft? Surf dan de komende weken zeker eens naar Flashmagazine.be. Je zal er de leukste artikels & inspirerende tips van dit trio terugvinden.

 

guest editor Haspenwood