In januari durven we al eens dromen van de zomer. Hoeft eigenlijk niet. Plan gewoon een citytripje in. Naar Porto bijvoorbeeld. De tweede stad van Portugal is in ieder seizoen een aanrader. We gingen er even overwinteren.

Proef de Douro

Laat je charmeren door kleurrijke huizen met oranje daken, futuristische bruggen en de Douro rivier. Dit alles vormt samen het schilderachtige uitzicht tijdens een citytrip Porto. De op een na grootste stad van Portugal ligt in het noordwesten van het land aan het diepblauwe water van de Atlantische Oceaan. Hier geniet je van de zon op Praia dos Ingleses, met een glaasje porto aan de Douro. Deze rivier stroomt dwars door Porto en verbindt de stad met Vila Nova de Gaia. In dit stadje wordt in de vele wijnkelders porto gemaakt. Steek via de 44 meter hoge Ponte Luis I brug de Douro over en proef in Vila nova de Gaia van de beroemde porto.

PORTO’S PRAIA DOS INGLESES
PORTO’S PRAIA DOS INGLESES – BRON: https://gailatlarge.com/blog/2017/02/21/48669

Shop till you drop!

Het oude centrum van Porto, genaamd Ribeira, is ook de plek om te shoppen. In Via Catarina draait het allemaal om luxe modezaken en grote warenhuizen. In de omliggende straatjes vind je vooral souvenirwinkels en marktkramen met vers fruit, groente en vis. Wist je dat kabeljauw de specialiteit is van Porto? Volgens de locals zijn er wel 365 manieren om kabeljauw klaar te maken. Een van die manieren kun je proeven in de restaurants in Ribiera. Tijdens een citytrip Porto kun je na al die stappen uitrusten op een terrasje met panoramisch uitzicht. Vooral tijdens zonsondergang een aanrader.

Schilderachtig flaneren

Geplaveide straatjes waar de was boven je hoofd hangt te drogen, stenen huizen met oranje dakpannen en rijk versierde kerken geven het centrum van Porto een schilderachtig uiterlijk. Hier kun je perfect een dag flaneren en aan sightseeing doen. Vooral de middeleeuwse Igreja da Sé met zijn Romaanse versieringen, zilveren altaarstuk en fraaie muurschilderingen is een bezoek waard. Beklim tijdens de citytrip Porto ook eens de 225 trappen van de Torre dos Clérigo.

Je reisprikkels aangewakkerd? Begin je reis in een van de vele lokale reisbureaus in jouw buurt, zij geven je graag advies. Bon voyage! 

Bron: Tui


Lissabon is trouwens ook een echte aanrader in Portugal. De leukste reistips voor deze bestemming lees je hier!