Vogelspotten is niet alleen plezant, maar ook helemaal hip. Ga met een verrekijker op pad en laat je verwonderen door al het schoon in je eigen buurt! Geen verrekijker? Geen probleem. We geven je een reeks aankooptip

De verrekijker-checklist 

De gouden regel voor elke beginnende vogelspotter: begin met een verrekijker uit de middenklasse, kijk en vergelijk! Waar je op moet letten als je er eentje koopt: 

  • Het gewicht: niet te zwaar in de hand, maar ook niet te licht.
  • De scherpte: tot in de hoeken van het beeld.
  • De helderheid: zie je wel genoeg in het donkerste hoekje?
  • De focusstand: kun je zelfs de kleinste beestjes spotten?
  • Het gebruiksgemak: hoeveel keer moet je draaien om scherp te stellen?
  • De vergroting: 10x is ideaal voor een open gebied, in de bossen heb je genoeg aan 8x.
  • Waterproof: dan kan je verrekijker ook mee op regenachtige dagen.  
  • De oogdoppen: als die niet stevig vastzitten, loop je het risico ze kwijt te spelen.
  • Het tegenlicht: check of een tak op korte afstand géén felgekleurde rand krijgt als er tegenlicht is.

3 Limburgse natuurgebieden 

In het hart van Limburg ligt een uniek waterlandschap met 1001 vijvers verborgen: De Wijers. Een absoluut niet te missen streek: de Wijvenheide, dat zich uitstrekt over Hasselt, Heusden-Zolder en Zonhoven. Daar vind je een uitkijktoren, elzenbroekbossen, moerassen, natuurkijkhutten… Als je geluk hebt spot je er de roerdomp, de woudaap, de grote zilverreiger of de visarend! 

In een uithoek van Vlaanderen, op de grens van Bree en Bocholt om precies te zijn, rijgen de natuurgebieden zich aan elkaar. Als parels aan de Abeek, zoals het zo mooi omschreven wordt door Natuurpunt. Sint-Maartensheide-De Luysen is een van de favoriete plekken van fladderaars, franjestaarten, boomkikkers en de grauwe klauwier.

Het grootste avonturenbos van Vlaanderen vind je in Hechtel-Eksel, Lommel, Peer en Pelt: Bosland. Belangrijk voor mama’s en papa’s: kinderen zijn er de baas! Ontdek een van de avontuurlijke speelplekken, ga op schattenjacht of wat dacht je van geocaches? Wie vogels wil spotten, kan op zoek naar de ijsvogel, de wespendief en de havik.

Verplichte lectuur 

‘Welke vogel is dat?’ van ANWB: een trouwe compagnon de route voor elke vogelaar. Met foto’s van meer dan vierhonderd vogels weet je in een mum van tijd welke soort je in het vizier hebt. (€20,00, uitg. Kosmos Uitgevers) 

‘Wat zingt daar?’ van Dirk de Vos: ideaal voor beginners die vogels niet alleen aan hun verenkleed maar ook aan hun zang willen leren herkennen. De handige ezelsbruggetjes, verrassende weetjes en notenschrift maken het des te leuker. (€17,50, uitg. KNNV Uitgeverij)

DELEN