Nu al stijlvol genieten van de zon op je snoet

Hoewel een patio vaak niet meer dan een paar vierkante meter omvat, biedt deze kleine ruimte de kans om er een oase van rust en schaduw van de maken. Een fijne plek om op heerlijke zonnige dagen even met een goed boek onder de sierlijke klimopplanten te gaan zitten, of om ’s morgens met een kop verse koffie de heerlijke buitenlucht op te snuiven. In dit artikel delen we alvast enkele tips om je patio gezellig in te richten!

Groen zorgt voor een natuurlijke bron van rust en ontspanning.

Hoe kan je je patio het best inrichten?
Voor je je patio begint in te richten, denk je best op voorhand al even na over hoe je deze het liefst wil gebruiken. Wil je er op zomeravonden kunnen barbecueën? Aperitieven met je huisgenoot? Heerlijk loungen met een boek in de schaduw op warme dagen? Kijk dan of de ruimte groot genoeg is voor een tafel met stoelen, of voor een loungeset, en waar je deze dan het best zou plaatsen. Ook een tafel of bank op maat behoort zeker tot de mogelijkheden om je patio optimaal te kunnen gebruiken. Verder zijn ook accessoires onmisbaar om je patio gezellig aan te kleden! Kussens en plaids voor wanneer het ’s avonds afkoelt. Dit zorgt meteen voor een warme en knusse sfeer.

Grote tegels in je patio
Hoe groter je tegels zijn, hoe minder voegen je nodig hebt en hoe rustiger de uitstraling zal worden. Vermijd ingewikkelde legpatronen en ga voor eenvoudig. Ook een rustige patio oogt groter. Voor de kleur baseer je je het best op de muren van je patio. Bij voorkeur is alles in een lichte kleur zoals wit of grijs. Je kan je tegels ook afwisselen met grind voor wat meer variatie en een betere afwatering.

Een licht en luchtig kleurenpatroon
Prop je patio niet bomvol maar kies voor verschillende materialen en texturen in dezelfde lichte kleur. Of combineer wit en grijs met één andere kleur zoals zwart. Ook hout is een mooi materiaal om in je patio te gebruiken. Het combineert mooi met de harde textuur van de tegels en met lichte kleuren. Het hout kan je bijvoorbeeld laten terugkomen in je plantenbakken, aan je muren of in je tuinmeubilair.

Een kleine, groene oase
Het is niet omdat je niet veel ruimte hebt, dat je van je patio geen aangename groene oase kan maken! Benut de muren rondom je binnentuin volop door te kiezen voor klimplanten of bloembakken aan de muur. Je kan zelfs variëren met plantenbakken in verschillende hoogtes. Niet alle planten zijn helaas geschikt voor een patio met weinig lichtinval. Kies daarom voor bloemen en planten die in de halfschaduw of schaduw kunnen groeien, zoals varens, lavendel, hosta, bamboe of jasmijn. Ook klimop en blauwe regen zijn niet bang van wat schaduw en kunnen elegant langsheen de muren van je patio klimmen. Wil je graag een statement maken? Dan kan je zelfs een boom in je patio planten. Denk bijvoorbeeld aan een esdoorn, linde of magnolia. Zo wordt je patio echt een heerlijk plekje om te vertoeven!

DELEN