Wat is er lekkerder dan een winters gerecht in koude dagen? Dan mag het gerust wat meer zijn. Vleesbrood kan je eeuwig combineren. Onovertroffen met rijst en Provençaalse saus. Al een hongertje?

Vleesbrood

Dit heb je nodig voor het vleesbrood:

  • 600 g gemengd gehakt
  • 2 eierdooiers
  • 60 g paneermeel
  • 50 g zongedroogde tomaten
  • 1 sjalot
  • 1 teen knoflook
  • 30 g zwarte olijven
  • Provençaalse kruiden
  • enkele takjes basilicum
  • olijfolie
  • boter

Heb je alle ingrediënten verzameld? Top! Nu kan je aan de slag gaan. Eerst verwarm je de oven tot 180 °C. Meng daarna het gehakt met de eierdooiers en het paneermeel in de keukenmachine. Als volgende stap snijd je de zongedroogde tomaten fijn en meng je ze door het gehakt. Pel en snipper de sjalot. Kneus en pel de knoflook. Snipper de teen en plet met een mes.

Daarna meng de sjalot en de knoflookpulp met het gehakt. Snijd de olijven wat kleiner en meng deze ook door het gehakt. Snipper alsook basilicum bij het gehakt. Kruid met Provençaalse kruiden. Smelt een klont boter in een pan en doe er een scheut olijfolie bij. Vorm een redelijk plat gehaktbrood. Laat het tenslotte 30 minuten verder garen in de voorverwarmde oven.

Provençaalse saus

Voor de Provençaalse saus heb je het volgende nodig:

  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortelen
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 courgette
  • 2 coeur de boeuf tomaten
  • 70 g tomatenpuree
  • chilisaus
  • 690 g passata
  • enkele takjes rozemarijn
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes salie
  • enkele takjes basilicum
  • enkele blaadjes laurier
  • zout
  • 2 builtjes wilde rijst

Verwarm een scheut olijfolie in een grote kookpot. Pel de sjalotten en snijd ze grof. Stoof ze in de olie. Kneus en pel de knoflook. Snipper de tenen en plet met een mes. Stoof de knoflookpulp mee aan. Schil de wortelen en de paprika’s. Verwijder zaden en zaadlijsten van de paprika’s. Snijd de groenten in stukken en stoof ze aan. Snijd de courgette in stukken en doe ze bij de rest van de groenten.

Snijd de tomaten in blokjes en doe ze ook in de kookpot. Voeg de tomatenpuree en een beetje chilisaus toe. Laat even mee bakken. Daarna giet je de passata bij de groenten en kruid je met zout. Bind de rozemarijn, tijm, salie, basilicum en laurier samen tot een bouquet garni en leg het in de kookpot. Laat de groenten garen onder een deksel op een zacht vuur. Kook vervolgens de rijst gaar. Tenslotte snijd je het vleesbrood in plakken met een gekarteld mes. Klaar? Top! Serveer het vleesbrood met de Provençaalse saus en rijst.

Smullen maar!

Bron: lekkervanbijons.be