Ideaal voor tijdens de feestdagen!

Wat is er beter dan een klassieker met de feestdagen? Makkelijk, maar o zo lekker! Deze rolcake  oogt mooi en feestelijk. De mascarponeroom en de frambozencoulis vormen een perfecte combinatie met de zachte spongecake.

Frambozencoulis

Ingrediënten
• 250 g diepgevroren frambozen
• 40 g fijne kristalsuiker
• 2 el water

Aan de slag!
1. Doe de frambozen, de suiker en het water in een steelpan. Breng aan de kook en laat inkoken op middelhoog vuur.
2. Na ongeveer 20 min duw je de massa door een fijne zeef. 

Je kan deze coulis makkelijk 2 weken in de koelkast bewaren.

Mascarponeroom

Ingrediënten
• 125 ml slagroom
• 2 eetlepels vanillesuiker
• 250 g mascarpone

Aan de slag!
1. Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker.
2. Roer de mascarpone tot deze iets zachter wordt.
3. Meng de slagroom met de mascarpone tot een romig geheel.

De mascarponeroom kan je een paar dagen in de koelkast bewaren.

Merengue

Ingrediënten
• 4 eiwitten
• 200 g bloemsuiker

Aan de slag!

1. Klop het eiwit op en voeg lepel per lepel de bloemsuiker toe. Klop tot de massa stevig is.
2. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit de merengue op een bakplaat bedekt met bakpapier.
3. Bak 2 uur in een oven van 100°C.

De merengue is, luchtdicht verpakt, 2 weken houdbaar.

Vervolg onder de foto.

Spongecake

Ingrediënten
• 6 eieren
• 2x 100 g suiker
• 1/2 tl vanille extract
• 120 g zelfrijzende bloem
• +\- 40 g bloemsuiker

Aan de slag!

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier en boter het in.

2. Klop de eiwitten stijf, giet er 100 gram suiker bij, het mengsel moet pieken kunnen vormen. Zet het mengsel opzij.

3. Klop nu de eigelen met de andere 100 gram suiker en het vanille extract (ruban). Meng er in 3 keer het eiwit onder.

4. Vouw een vierde van de zelfrijzende bloem onder het eierbeslag, herhaal tot alle bloem er onder gemengd is.

5. Giet het beslag op het ingeboterde bakpapier en bak gedurende 13 min goudgeel in de voorverwarmde oven op 190 C.

6. Gedurende het bakken plaats je een keukenhanddoek op je aanrecht en besprenkel hem rijkelijk met bloemsuiker.

7. Zodra de cake uit de oven is, draai je hem om op de handdoek, verwijder je het bakpapier en je rolt de cake op. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Afwerken

Rol de cake af, sprenkel er frambozencoulis op, daarop smeer je mascarponeroom, werk af met verkruimelde merengue. Rol de cake voorzichtig terug op en leg hem op een rooster. 

Smelt 100 gr zwarte chocolade au bain-marie en giet over de cake.  Versier met frambozen, verkruimelde merengue en ongezouten pistaches. En dan is je spektakelstuk voor de feestdagen klaar!

De rolcake afwerken doe je ook best een dag voor je hem gaat serveren. Heerlijk makkelijk toch…

Warme feestdagen, Cin

DELEN