Wist je dat de zoete aardappel geen aardappel is? Ze behoren allebei tot een andere plantenfamilie. Maar dat betekent niet dat zoete aardappel geen goede vervanging is voor de gewone aardappel, want qua voedingsstoffen lijken de twee behoorlijk op elkaar. Voeg er nog een heerlijke paprikatapenade aan toe en smullen maar!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 grote zoete aardappelen
  • 5 rode paprika’s
  • 2 teentjes gerookte (of gewone) look
  • 1 rode jalapeño peper
  • 2 bollen mozzarella
  • rucola
  • grof (zwart) zeezout 
  • peper en zout
  • olijfolie

Aan de slag!

Snij de paprika’s overlangs door en verwijder de steel en zaadlijsten. Plaats op een bakplaat met de bolle kant naar boven en blaker ze zwart op 220°C. Haal ze uit de oven en stop ze in een plastic zak, knoop toe en laat afkoelen. Op deze manier kan je de paprika’s heel makkelijk pellen. Ondertussen snij/plet je de look en ook de jalapeño peper heel fijn.

Recept: zoete aardappel met geroosterde paprikatapenade - Flashmagazine

Snij de zoete aardappelen in plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Schik ze op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verwijder de schil van de geroosterde paprika’s en pureer het vruchtvlees, de look en de jalapeño peper met een staafmixer. Kruid met peper en zout. Deze tapenade mag best pittig zijn, de scherpte wordt afgezwakt door het zoete van de aardappel.

Bestrijk de zoete aardappelplakken met de tapenade en laat een halve cm van de rand vrij. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel over de tapenade. Kruid met peper uit de molen.

Recept: zoete aardappel met geroosterde paprikatapenade - Flashmagazine

Bak +/- 40min in een voorverwarmde oven op 200°C.

Neem uit de oven en schik er enkele blaadjes rucola op. Sprenkel er wat lekkere olijfolie en grof zeezout over.

Of anders?

Je kan deze zoete aardappelen eten als lunch, als voorgerecht maar zeker ook als hapje. Voor kleinere porties snij je de plakjes zoete aardappel langs de korte zijde. Tip: schenk er een heerlijk glaasje droge witte wijn bij. Smakelijk!