Overdag is hij IT’er, maar in bijberoep reist Jelle (39) uit Stal de wereld rond om de mooiste landschappen op de gevoelige plaat vast te leggen. Waar je zo’n prachtige plekjes ook in Limburg vindt, hoe hij te werk gaat en wat je ervoor nodig hebt, verklapt hij met plezier!

Waar kan je in Limburg genieten van mooie natuur?

Limburg heeft zeer veel mooie plekjes die klaar zijn om te ontdekken. Koersel is bijvoorbeeld echt de moeite, maar op heel wat plaatsen kan je mooi wandelen. Dat is trouwens de ideale manier om iets nieuws in je eigen buurt te leren kennen. Zo verken je namelijk al eens paadjes die je anders nooit zou nemen.

Hoe krijg je de indruk van de realiteit vastgelegd op foto?

Dat probeer je eigenlijk gewoon best nooit. Je kan die foto wel nemen, maar het gevoel van de prachtige realiteit krijg je toch niet op beeld vastgelegd. Een foto dient dan eigenlijk ook meer als herinnering voor jezelf. Toch probeer ik door mensen in beeld te brengen ervoor te zorgen dat zij die de foto zien, zich kunnen inleven.

Heb je veel nodig om mooie reisfoto’s te maken?

Nee, helemaal niet! Zelfs met een smartphone kan je tegenwoordig heel mooie foto’s maken. Je moet dus geen duur materiaal aanschaffen. Zorg gewoon dat je van jezelf weet wat je mooi vindt op beeld, verzorg je kader en probeer eens andere perspectieven. Laat je hierbij ook inspireren door anderen via sociale media en magazines en maak het je daarna eigen.

Hoeveel foto’s maak je meestal voor je tevreden bent?

Dat kan ik niet op voorhand zeggen. Meestal zijn dat er wel veel, omdat ik ze uit verschillende standpunten trek. Toch steek je er best niet té veel tijd in. Het is namelijk jammer als je de hele tijd gefocust bent om die ene foto te maken, waardoor je vergeet te genieten van het moment. Het is trouwens ook niet plezant om achteraf door een groot aantal foto’s te gaan en de beste eruit te moeten kiezen.

Wat je moet doen bij slecht weer, welke landen hij nog wil fotograferen en wat zijn mooiste ervaring tot nu toe was? Dat ontdek je in deze video!

DELEN