De geboortestad van Mozart zet meteen de toon als je Oostenrijks tweede stad binnenkomt. Maar er is uiteraard veel meer. Ontdek kastelen en burchten, kerken en een oude binnenstad recht uit een schilderij. Niet voor niets werelderfgoed. Ga je mee?

Als je nog een citytrip wil plannen, moet je je beslist eens verdiepen in Salzburg, Oostenrijks meest sprookjesachtige stad zet aan tot urenlang dolen in schilderachtige straatjes en magnifieke bouwwerken. Met 150.000 inwoners, biedt Salzburg voor ieder wat wils. Ingekapseld door mystieke bergen, is dit een parel die je ooit moet gezien hebben.

Hohensalzburg

Het symbool van de stad. De grootste en compleet behouden burcht van centraal Europa herbergt diverse musea. Bezoek de residentie van de aartsbisschop, met pronkkamers en talrijke schilderijen van de 16e tot 19de eeuw. De nabijgelegen Salzburger Dom geldt als belangrijkste sacrale bouwwerk van de stad. In deze Dom werd Wolfgang Amadeus Mozart gedoopt.

Geboortehuis van Mozart

Neem zeker uitgebreid de tijd om het geboortehuis van Mozart te bezoeken, waar de geniale componist op 27 januari 1756 werd geboren. Je ontdekt in de Getreidegasse veel hoge, smalle huizen, bijzondere winkels en romantische binnenhofjes. Er heerst een sfeer uit weleer. Beleef ook 

het Schloss Mirabell met zijn prachtige tuinen, ontworpen door de gerenommeerde barokke bouwmeester Lukas von Hildebrandt. Vergeet de heerlijke ‘Mozartkugeln’ niet.

Festspielhaus

Aan de voet van de Mönchsberg vind je het zogenaamde Festspielgebied met het kleine en grote Festspielhaus van de hand van architect Clemens Holzmeister. Net iets buiten de stad betovert je vast en zeker het vroegbarokke Schloss Hellbrunn met zijn wereldberoemde waterspelen. Hier vinden jaarlijks maar liefst 4000 culturele evenementen plaats, bekijk dus zeker het aanbod als je er bent. Een buitenkans. Vooral de in 1920 opgerichte Salzburger Festspiele met concerten, opera’s en theatervoorstellingen geven wereldwijd de kunst en cultuur een belangrijke impuls. Een echte aanrader.

The Sound of Music

Mozart is uiteraard publiekslieveling nummer 1. Maar er is meer. Wist je dat de Sound Of Music haar oorsprong kende in Salzburg? De wereldberoemde Maria von Trapp heeft haar roots in deze prachtige stad. Hier vond deze schone haar kapitein en trouwde ermee. De stad is bezaaid met filmspots die je vast en zeker zal herkennen. De meeste zijn er nog, ga ze gerust ontdekken. 

Loop zeker eens binnen bij een van de vele lokale reisbureaus in jouw buurt, ze geven je graag uitgebreid advies. En wie weet begint daar je citytrip 😉