Meester-stoker met passie voor het vak

Sinds februari 2021 mag Hasselaar Steven Reekmans zich de nieuwe meester-stoker van het Jenevermuseum noemen. Een grote eer én een droom die in vervulling gaat, voor iemand die al van jongs af aan gepassioneerd is door jenever.

Steven, de titel van ‘meester-stoker’ van het Jenevermuseum, dat klinkt geweldig. Maar wat houdt die titel eigenlijk in?
De meester-stoker staat in voor het volledige productieproces om moutwijn te stoken volgens de principes van het 19de-eeuwse stoken op stoom. Moutwijn is de basis die wij gebruiken voor de huisjenevers en -likeuren van het museum. Hij moet ervoor zorgen dat alles goed geproduceerd wordt; en dat er een kwaliteitscontrole gebeurt op de grondstoffen en op de eindproducten. Daar komt ook heel wat de administratie bij kijken, zoals alle documenten voor douane en accijnzen, die moet de meester-stoker in orde brengen. Een heel gevarieerd programma dus.

Hoe ben je in die job beland?
Er was eind 2020 een vacature uitgeschreven omdat mijn voorganger op pensioen gaat. Ik heb toen gesolliciteerd, samen met 24 andere kandidaten. Uiteindelijk ben ik uitgekomen als de nieuwe meester-stoker.

Is het een fulltime job, je broodwinst zeg maar?
Ja absoluut, ik doe het vijf dagen per week en dat is echt heel fijn. Ik kom ook uit een totaal andere sector. Voordien was ik dertien jaar lang opvoeder en leerkracht, dus het is echt een totale carrièreswitch.

Hoe ziet een dag als meester-stoker eruit?
We hebben eigenlijk twee stookseizoenen in het museum, van maart tot juni en van september tot december. Dat zijn twee stookperiodes waarin we telkens een cyclus moeten doorlopen van tweemaal een beslagzetting en ruwstook gevolgd door een fijnstook. Maar dat is niet elke dag. We zijn ook bezig met productontwikkeling, administratie, voorbereiding van publieksworkshops, … Dat maakt het zo fijn.

Geef je ook rondleidingen bijvoorbeeld?
Nee, daarvoor hebben we museumgidsen. Maar als er bezoekers zijn terwijl we aan het stoken zijn, dan beantwoord ik met veel plezier de vragen. Dat hoort erbij.

Wat zijn voor jou de kenmerken van een goede jenever?
Voor mij moeten de geur en smaak van graan heel duidelijk aanwezig zijn. Als Hasselaar hou ik ook wel echt van kruiding. Zoals het aroma van de jeneverbes, dat vind ik zelf een heel lekker aroma in jenever.

Waarom is een bezoek aan het Jenevermuseum de moeite waard?
Het museum heeft als grote troef dat het veel aspecten van jenever bundelt: onze installatie uit de 19de-eeuw is uniek in Europa, omdat ze gehuisvest is in een voormalige stokerij en ook nog werkt. Dus dat is op zich al de moeite om eens naar Hasselt af te zakken. Daarnaast zijn er ook regelmatig tentoonstellingen en is de totaalbeleving in het museum ook heel erg goed doordacht. Het proeflokaal, waar je op het einde van je bezoek passeert, is natuurlijk een heel leuke afsluiter waar je je smaakpapillen kan verwennen met allerlei lekkers. We hebben zo goed als alle Belgische jenevers in huis, een aanrader om eens langs te komen dus!

Het museum is volledig toegankelijk, mits reservering binnen een tijdslot. In het proeflokaal kan je aankopen doen, maar (voorlopig) niet proeven. Check de laatste info op www.jenevermuseum.be.
DELEN