Wie reislustig is heeft Thailand vast en zeker op zijn bucketlist staan. Het land van de eeuwige glimlach imponeert met zijn cultuur, natuur en eeuwenoude tempels. Reisorganisator De Blauwe Vogel kent Thailand op zijn duimpje. Neem de som op de proef met een 15-daagse fascinerende rondreis, die uitpakt met alle hoogtepunten.

Heilige der heiligen

Bangkok is een Aziatische metropool met 15 miljoen inwoners. Je bent er gecharmeerd door het broeierige stadsleven, waar traditie en moderniteit in harmonie zijn. De wereldstad is ontstaan aan de oevers van de Chao Phraya. Wie er op verkenning gaat, start best met een boottocht op de brede rivier en de khlongs, een wirwar van grachten en kanaaltjes waarrond de oude stadswijken als paddenstoelen uit de grond zijn geschoten. Een verplichte tussenstop is de Wat Phra Kaew, de boeddhistische tempel op het uitgestrekte domein van het Koninklijk Paleis en het heilige der heiligen in Thailand.

Decor van de Gouden Eeuw

Op een uur vliegen van Bangkok ligt Chiang Mai. Deze tweede grootste stad van Thailand is de ideale uitvalsbasis om het intrigerende noorden van het land te ontdekken. Chiang Mai wordt omringd door bergen en een vrij onherbergzame jungle. Oude steden, mysterieuze tempels en primitieve bergvolkeren doen je van de ene verbazing in de andere vallen. Houd zeker ook halt in Sukhothai, het decor van de Thaise Gouden Eeuw. De oude koningsstad bestaat uit maar liefst 21 historische monumenten, rondom liggen nog eens 50 heiligdommen.

Turquoise watervallen

Midden in een fabelachtige natuur tref je Kanchanaburi aan. De rijzende bergtoppen, turquoise watervallen en dichtbegroeide slingerweggetjes staan voor altijd op het netvlies gebrand. Net zo indrukwekkend zijn Death Railway en Hellfire Pass, een doorgang in de rotsen die Britse, Australische, Nederlandse en Amerikaanse krijgsgevangenen samen met Aziatische dwangarbeiders tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben uitgehouwen.

Venetië van het Oosten

De voormalige hoofdstad van Thailand is Ayutthaya, ook wel ‘Venetië van het Oosten’ genoemd. Avontuurlijke toeristen nemen er de fiets om de talrijke bezienswaardigheden te bewonderen. Sneller gaat het met een auto en traditioneler op een olifant. Heel wat tempels en paleizen zijn doorheen de jaren prachtig gerestaureerd. Sinds 1991 is Ayutthaya beschermd als werelderfgoed. Meer dan 500 ruïnes, zoals die van de 44 meter hoge Prang, getuigen van de pracht en praal van weleer. En de eeuwige glimlach van de Thai, die krijg je erbovenop!