Hoe jongeren hoopvol blijven in tijden van afstandsonderwijs

Graag werpen we het licht op de impact van veiligheidsmaatregelen op onze tienergeneratie. Want de groep die nu haar eerste stapjes zou willen zetten in het fuiven of ‘daten’, slijt haar weekends tussen mama en papa op de sofa. Toch blijven jongeren doorgaans optimistisch. Welke raad geven zij elkaar?

“Nu zie ik pas hoe mooi de natuur is!” Morin (14)

Bioritme respecteren
Hét voordeel aan afstandsonderwijs? “Een uurtje langer kunnen blijven liggen!”; klinkt het volmondig. Online lessen volgen vraagt veel energie. Het doet deugd om na schooltijd afstand te nemen van je computer en tijdig naar bed te gaan.

Leren plannen en organiseren
Op ‘thuisdagen’ is er minder prestatiedruk. Wie slim werkt, combineert dan livelessen met opdrachten. “Veel van mijn klasgenoten zijn nogal perfectionistisch, dus studeren we tijdens de makkelijkere livesessies.”; bekent Lore (15).

Knuffelcontact
Tieners staan vlot in verbinding via sociale media, maar ook lijflijk contact blijft essentieel. Jef (15) is vaak bij oma. Hij vindt het fijn om haar gezelschap te houden, zeker sinds zijn opa vorig jaar overleed. Een knuffel kan wonderen doen!

Samen actief blijven
Wandelen blijkt een deugddoende manier om te ventileren. “Bij pauzes blijf ik niet achter mijn computer plakken, maar ga ik naar buiten om de benen te strekken!”, knikt Xillian (15). Samen joggen helpt het hoofd leeg te maken. Ook virtuele workouts blijken een groot succes.

Ruimte voor nieuwe interesses
Met de tijd die vrijkomt, gaan veel jongeren creatief aan de slag. Kobe (17) startte een blog en leerde zichzelf pianospelen. Alles moet minder gejaagd. Het drukke gezinsleven valt even stil. Met je familie een bordspel ontwikkelen of een nest kittens grootbrengen? Dat was voordien ondenkbaar!

Een rustige mindset
“Eigenlijk is het best relaxed. Je bent thuis in je veilige omgeving en op school ben je écht blij om je vrienden te zien!”, vertelt Ewald (15). “Wat is er mis met thuis zijn? Mijn ouders genieten van de kleine dingetjes en dat probeer ik ook te doen!”, glimlacht Sami (14)

“Als er niet genoteerd moet worden, durf ik zelfs cake bakken!” Kaat (16)

DELEN