Avontuurlijke tv-kijkers genieten weer van de straffe reisverhalen van Tom Waes. In het vierde seizoen van Reizen Waes blijft hij voor het eerst binnen de grenzen van Europa.

“Wat we met deze nieuwe reeks vooral hebben willen bewijzen, is dat je niet per se naar de andere kant van de wereld moet reizen om fijne en verrassende ervaringen op te doen”, steekt Tom Waes (50) van wal. “Met toeristische trekpleisters zoals Frankrijk, Spanje en Italië weten we allemaal dat je in Europa heel gezellig op vakantie kan gaan. Maar Europa telt 51 landen en ongeveer 750 miljoen inwoners met de meest diverse gewoonten en gebruiken. Er valt op ons continent dus nog veel meer te ontdekken dan de klassieke reisbestemmingen. Daarom trek ik in het vierde seizoen van Reizen Waes door Europa. Bizarre ervaringen? Ik bezoek in Polen een dorpje dat bekendstaat als Little Belgium en logeer in Tsjernobyl, dat 30 jaar na de kernramp vreemd genoeg een topattractie is geworden. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar het leventje dat de Noord-Ieren vandaag leiden, twee decennia na het vredesakkoord. En waarom wil Azerbeidzjan met zijn dubieus regime tegen 2020 vijf miljoen toeristen per jaar aantrekken? De kijker valt van de ene verbazing in de andere.”

Zwanzen in loopgraven

“Toen de redactie me voorstelde om alleen Europese landen te bezoeken, vroeg ik mij aanvankelijk af of het vierde seizoen niet te veel een Reizen Waes Light zou worden. Maar al snel besefte ik dat het inhoudelijk juist een veel grotere uitdaging is om de kijker te verrassen. Ik hoop dat we daarin geslaagd zijn. De kracht van Reizen Waes Europa is een mix van entertainment en informatie: zelfs in de loopgraven van Oekraïne kan ik zwanzen met soldaten, maar ik durf hen tegelijk ook kritische vragen te stellen. De zeehondenjacht in Groenland was een aangrijpende ervaring, die ik met zeer gemengde gevoelens heb beleefd. Maar ook het gesprek met een tiener en haar moeder in een piepklein dorpje in IJsland zal nog lang aan mijn ribben blijven plakken. Voor het eerst stond ik met de mond vol tanden.” Reizen Waes Europa, tot en met 17 februari elke zondag op Eén.