De tijd dat vegan gelijk stond aan geitenwollen sokken is – gelukkig – al lang voorbij. Nu we met z’n allen veel meer aandacht hebben voor wat we op ons bord krijgen, zet die trend zich ook door richting de badkamer. Natuurlijke producten die met respect voor zowel de natuur, de dieren als onze huid geproduceerd worden, is waar menig beautyliefhebber dezer dagen voor smelt. 

Niet moeilijk te begrijpen echter, aangezien onderzoeken uitwijzen dat onze huid zo’n 60% van de producten die we aanbrengen absorbeert. Weten dat die formules dan zouden bestaan uit synthetische of chemische bestanddelen, doet vele consumenten overstappen naar natuurlijke alternatieven. Maar hoe vind je nu door het groene huidverzorgingsbos de bomen? Wij zetten je graag op weg!

Cruelty-free of dierproefvrij

Huidverzorgings- en make-upmerken pakken vandaag graag uit met de Engelse benaming ‘cruelty-free’, wat betekent dat het product niet getest is op dieren. Europese labels hebben hier sowieso een streepje voor, aangezien de Europese wetgeving deze praktijk al jaren verbiedt. Dit staat dan weer in groot contrast met pakweg de Chinese markt, waar beautyproducten zulke testen altijd dienen te ondergaan vooraleer ze er verkocht mogen worden.

Vegan

Kies jij voor vegan make-up of skincare? Dan is de formule niet alleen niet getest op dieren, maar bevat het ook geen dierlijke producten of afgeleiden daarvan, ook niet van levende dieren of dieren die op een diervriendelijke manier verzorgd worden. Zo werd in het verleden geregeld bijenwas, lanoline of schapenvet, karmijn (een rode kleur gemaakt van geplette insecten), honing, zijde, keratine en uninezuur van koeien gebruikt. Twijfels over de effectiviteit van vegan producten zijn niet nodig, aangezien het bewezen is dat dierlijke producten vaak ruwer zijn voor de huid en de poriën gemakkelijker durven verstoppen. Zeker voor mensen met een gevoelige huid vormt vegan beauty een zachtere, rustgevendere manier van huidverzorging en make-up.

Betaalbare mooimakers, ook van eigen bodem

Met een heel nieuw aanbod aan leuke, frisse vegan merken vandaag op de markt hoef je echt geen Beyoncé meer te zijn (of laten we wel wezen, haar portemonnee te hebben) om een meer natuurlijke keuze te maken. Net als bij reguliere huidverzorging en make-up vind je deze brands in allerlei prijsklassen, maten en vormen bij de drogisterij, apotheek of supermarkt. Zo vallen er in ons land ook een aantal hippe vegan merken te ontdekken, gaande van Cîme (dubbel hoera voor hun eco refill systeem!), NO, Self, Go as u.r, Oy en nog vele andere. Natuurlijk, natuurlijk!

DELEN