Kinderen zijn ruimhartige avonturiers die vol verwondering de wereld ontdekken. Liefst van al willen ze experimenteren, vrij van regels en restricties. Met ‘open ended play’-toys wordt het meest imaginatieve kantje van jouw ‘kanjer van een kind’ wakker gemaakt om te zien hoe mooi een holistisch spelen kan zijn. 

“Wie speelt vanuit intrinsieke motivatie en inspiratie, raakt zijn speelgoed nooit beu!”

open-ended toys

Van hippe balansborden en magnetische tegels tot old-school blokken of stenen en takken uit eigen tuin. Elk speelgoed dat ruimte laat om voor meerdere doeleindes gebruikt te worden, valt onder de categorie van open-ended play. Vaak zijn dit losse vormpjes of doosjes die onderling eindeloos combineerbaar zijn. Er is geen exact plan, dus kickt de kracht van verbeelding hé-le-maal in!

made-for-purpose toys

Speelgoedmakers toveren de meest spectaculaire snufjes uit hun trukendoos die je doen wenkbrouwenfronsen van verbazing. Het speeldoel ligt vast en/of er is een duidelijke ‘missie’ voor ogen. Het bordspel stopt als er een winnaar is en ook bij diamond painting valt het laatste steentje op z’n plek. Een deugddoend gevoel van voldoening of prestatie staat hierbij centraal. 

Relaxed spelen 

Vooral na schooltijd, vinden kinderen het heerlijk om eventjes de controle te mogen loslaten. Vrij van regeltjes en restricties heerlijk zélf mogen ontdekken, kan een bevrijdende ervaring zijn. Er is geen goed of fout, dus blijven faalangst en drang om te excelleren uit. Ook helpt spelen met rustigere materialen om te ontprikkelen na een lange dag vol structuur en instructies.

rollenspel

Wie ‘open’ speelt, gaat graven in eigen ervaringen om een rollenspel te creëren. Kinderen imiteren dan wat ze doorheen de dag hoorden en verwerken de gebeurtenissen. Bovendien worden sociale vaardigheden en het empatisch vermogen vergroot door o.a. luidop dialoogjes te voeren.

probleemoplossend denken

Bij open-ended toys zijn er geen dure uitbreidingssets nodig die nét datgene voor je doen dat je zocht. Kinderen bouwen zélf wat ze nodig hebben en krijgen gaandeweg nieuwe ideeën die bij hun verhaallijnen passen.

zelfstandig spelen

Spelen met losse deeltjes voorkomt dat na enkele speelbeurten het nieuwe er vanaf is. Doordat het zo oneindig combineerbaar is, wordt er minder snel hulp van de ouders ingeschakeld om nieuwe impulsen te bedenken. Kinderen verliezen zichzelf in een fantasiewereld waarin alles kan en mag. En de extra rommel wanneer ze de kamer op stelten zetten? Die nemen we er graag bij! 

DELEN