Beklim de Oudsberg, de hoogste Vlaamse landduin

Wist je dat je in Limburg in de duinen kan wandelen? Je hoeft niet naar de zee om zand te vinden. Sterker nog, onze provincie heeft zelfs de hoogste landduin van Vlaanderen. Die vind je in natuurgebied Duinengordel.

Duinengordel ligt in het noordoosten van Limburg en vormt de noordrand van Nationaal Park Hoge Kempen, een uniek natuurgebied van meer dan 12 hectaren bos, heide, waterplassen en ook… duinen. Duinengordel telt drie bewegwijzerde wandelgebieden: Oudsberg, Ophovenderheide en Solterheide. Elk met een eigenheid en alle drie even bijzonder.

Duinenpracht

De parel van Duinengordel is zonder twijfel wandelgebied Oudsberg met zijn gelijknamige duin. Het is de hoogste landduin van Vlaanderen! Klauter door het mulle zand naar de top op 85 meter hoogte. Daar geniet je van een prachtig panoramisch uitzicht over de heide en het glooiende duinenlandschap.

Voor ieder wat wils

Het is dus pittig maar mooi stappen in Oudsberg. Wandelen met een buggy is er niet mogelijk, maar je kan de kleinsten wel gezellig vervoeren in een bolderkar. Die kun je ter plekke huren. In het gebied kun je trouwens ook fijn paardrijden en mountainbiken. Voor ruiters is er zelfs een unieke lus, die tot de voet van de landduin leidt. Zalig!


Start
Hoe wil je Oudsberg ontdekken? Te voet, te paard, met de mountainbike? Kies op basis daarvan je startplaats in Opoeteren, Gruitrode, Op- of Neerglabbeek.
• Camping Zavelbos (Kattebeekstraat 1, Opoeteren): te voet
• De Kastelein – Dienst Toerisme (Phil Bosmansplein 1, Gruitrode): te voet & mountainbike
• Sentowerpark (Leemkuilstraat 21, Opglabbeek) en Orshof (Heymansweg 2, Neerglabbeek): mountainbike & paard

Moeilijkheidsgraad
Gemiddeld, maar niet toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen. Je kan een bolderwagen huren bij Camping Zavelbos.

Afstand
Routes van 2 tot 14 kilometer. Niet elke route passeert aan de landduin.

Prijs
Gratis. Je koopt een wandelkaart in de onthaalpunten, bij de toeristische dienst of in de webshop van ‘Wandelen in Limburg’.

DELEN