Vuurkorven, tuinhaarden, vuurschalen

Iedereen die ietwat tuin heeft, kan met het idee spelen een tuinhaard, vuurschaal of vuurkorf aan te schaffen. Immers, het buitenleven stopt niet na de zomer. Met zo’n toffe warmtebron kan je je heerlijk opwarmen op koude avonden. Gezellig met de ganse familie of vrienden rond zo een buitenvuur zitten. Daar kan niets aan tippen. Wij gingen ons alvast eens opwarmen.

Soorten en types

Vuurkorven, vuurschalen of tuinhaarden zijn momenteel erg in trek. Ze komen in alle maten en gewichten. Ronde schalen, rechthoekige modellen, of heuse korven en haarden, … Ideaal om marshmallows in het vuur te houden en heerlijk op te peuzelen, vergezeld van een hete kop chocolademelk.

Buren

Goede afspraken maken goede vrienden. Daarmee bedoelen we: check eerst even bij je buren. Want een vuurschaal aansteken, brengt wel wat rook met zich mee. Het maakt je sympathiek als je buur op de hoogte is. Een bries, zoals dat in de herfst of winter vaak het geval is, maakt het wat makkelijker. Die zorgt ervoor dat de rook niet neerslaat of blijft hangen. Gebruik vooral je gezond verstand en houd het veilig.

Veiligheid

Zet je vuurkorf zo centraal mogelijk, minstens 3 a 4 meter van muren, bomen, struiken, etc. Het kan knap heet worden. Bovendien moet je altijd uitkijken voor gensters. Dus na een kurkdroge periode vuurtje maken, is zeker niet aan te raden. Zorg voor droog hout. Maak aan met aanmaakblokjes. Ideaal zijn de ecologische varianten. Zorg voor vast hout. Takjes, dennennaalden, etc. zorgen voor veel rook en branden zeer snel op. Zet je houten stronken in een soort wigwam tegen elkaar. Die steek je aan met blokjes. In geen tijd heb je een langdurig aangenaam vuurtje. Eens alles goed brandt, zal ook de rook bijna helemaal verdwijnen. Zorg dat het vuur gecontroleerd uitbrandt of dooft voordat je de plaats verlaat. Veiligheid voorop. Altijd.

Regelgeving

Je mag open vuur of bbq houden in je tuin, zolang het gecontroleerd brandt. Dat wil zeggen, in een gespecialiseerd toestel zoals een bbq, een vuurkorf, een vuurschaal, etc. Open vuur in de wei, in het openbaar, of ergens anders, mag nooit. Ook niet in een bbq of ander toestel. De volledige regelgeving vind je op de wedsite van je stad of gemeente. Als je ze niet vindt, vraag ernaar. Je bent geacht ze te kennen

Tip

Vuurschalen en dergelijke dienen gewoon als gezelligheid. Ze zijn geenszins toestellen die je gebruikt voor professionele doeleinden. Vuur is altijd gevaarlijk. Houd het dus veilig. Kinderen altijd uit de buurt van vuur houden. Vooral je hoofd er altijd bijhouden, is het allerbelangrijkste.

 

Tekst: David Aenderkerk    Foto: Bharos Design

 

DELEN