Optimaliseer je tuininrichting

In de zomer kunnen we genieten van stralende dagen en houdt de regen zich meestal afzijdig. Toch is het af en toe puffen geblazen en niet enkel voor mensen… Ook je tuin krijgt het namelijk zwaar te verduren onder de hitte. Toch als je geen rekening houdt met die zomerse temperaturen wanneer je jouw tuin gaat inrichten. Denk dus twee keer na bij de aanleg, want dankzij deze tips van Natuurpunt versla jij de droogte!

Plant grote bomen

Een boom voorziet je tuin van heel veel schaduw, waardoor de grond eronder minder snel uitdroogt. Het temperatuurverschil kan zelfs oplopen tot 10 graden! Het best plant je een boom van hier met een goede diepe penwortel, zoals een eik of esdoorn. Ze halen vocht uit het diepere grondwater, waardoor er voldoende water overblijft voor het gras dat veel meer aan de oppervlakte wortelt.

Garden design with water element and rounded flagstones

Kies voor planten die tegen droogte kunnen

Nieuwe planten in je tuin? Kies dan voor exemplaren die tegen de droogte kunnen. Heb je toch dorstige varianten? Zet ze dan niet in een zonnig hoekje. Geef planten met grote bladeren een plekje in de schaduw. Tot slot plant je ook best bodembedekkende planten, zoals vrouwenmantel. Zij beschermen je bodem tegen uitdroging.

Begin te mulchen

Onbedekte aarde droogt sneller uit. Om dat tegen te gaan, kan je mulchen. Breng hiervoor tussen je planten een mulchlaag van ongeveer 5 cm dik aan. Dat kan met allerlei soorten organisch materiaal. Maar ook je gazon kan je mulchen! Laat gemaaid gras gewoon verspreid erop liggen. Mulchen doe je trouwens het best in het voorjaar, maar kan geen kwaad in de zomer of in de herfst. Zorg wel dat de grond vochtig is, voordat je de mulch aanbrengt. Spitten doe je beter niet. dat droogt de bodem alleen maar uit.

Ga voor een gazon met een hoek af

Een klassiek gazon heeft nauwelijks natuurwaarde. Ga daarom voor eentje vol leven en gratis bloemen. Zo maak je er een stukje tuin vol leven van:

  • Maai je gras minder vaak of sla bij elke maaibeurt een ander stuk van je gazon over.
  • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herpakt dan je dacht.

Tip: Geef je tuin liever één keer per week veel water, dan elke dag een beetje. Zo leren je planten beter om te gaan met de droogte.

DELEN