Als je echt groot wil wonen, kan niets een leegstaande fabriekshal overtreffen. Er staan er her en der veel leeg. Op vergeten plaatsen. Misschien wil je er appartementen van maken om te verhuren? Een originele B&B? Een pension? Of je eigen stek? Dan is dit een stoere keuze. Van out of the box-denken gesproken… Wil jij wonen in een fabriek?

Veel mogelijkheden

Een ‘dynamische keuze’, heet het dan. Dat is het allerminste wat we er over kunnen zeggen. Je hoeft niet op een vierkante meter te kijken. Om nog maar te zwijgen van de uitstraling. Een gebouw waar de authenticiteit van afspat. Heel wat afgedankte fabriekjes zoeken immers een herbestemming. Wederopbouwarchitectuur leeft steeds meer en wordt ook alsmaar belangrijker. Je recycleert als het ware infrastructuur, iets waar de volgebouwde aarde nood aan heeft. De ruimte die je krijgt, biedt een legio aan mogelijkheden: een dansstudio, een ruimte delen als woongemeenschap of gewoon lekker gigantisch wonen. Zelfs een schooltje zagen we de revue passeren… Alles kan!

Wonen in een fabriek - Flashmagazine

Echt bijzonder

Fabrieken komen in alle maten, stijlen en materialen. Maar het zijn altijd grote panden waarmee je alle richtingen uit kan. Wat het zo leuk maakt? Iedere fabrieksruimte is anders. Een voormalige eetruimte, een kantoor, een grote gang, een hal voor leveringen, een kleedkamer… allemaal verschillende formaten die je inspiratie de vrije loop laten. 

Ideaal voor wie wil werken én wonen op één plaats. Bovendien zijn oude fabrieken vaak degelijk gebouwd, omringd door mooie natuur én veel plaats om een tuin aan te leggen. Uniek aan een fabriek zijn de sfeer en de originele details. Bewaar ze bij heropbouw. Een oude machine, een industriële lamp, een smeedijzeren trapleuning… Zorg dat het mooie verhaal van weleer niet verloren gaat. De rode draad van je woning. Nét dat extraatje.

Wonen in een fabriek - Flashmagazine

Hot en hip

Dat wonen in een fabriek bijzonder is, daar hoeven we geen tekening bij de maken. De combinatie van een historisch gebouw en jouw inbreng van creatieve elementen doet een industrieel erfgoed bruisen van sfeer. Bovendien maak je een mooi statement naar het milieu toe: recycling met alle moderne technieken en hedendaagse eco-oplossingen, een verloren bouwruimte nieuw leven inblazen, een historisch pand een herbestemming geven… Allemaal nobel voor mens en milieu.

Aan de slag

Uiteraard is het moeilijk om je volledig te informeren over hoe je dit het best aanpakt, eens je op zoek bent naar een pand of er al één gevonden hebt. Zo zijn er vast een aantal bouwregels en andere voorschriften die je dient te volgen. Je goed bevragen of een boekje kopen dat specifiek deze materie belicht, is geen overbodige luxe. Maar het is wel een stap in de richting van jouw droom. 

Daarnaast zijn er nog andere opties om op een leuke, alternatieve manier te wonen!