Als je van je fiets een pakezel wilt maken, heb je wel wat hulp nodig. Een fietstas blijft toch de meest geschikte oplossing om op een veilige manier spulletjes te vervoeren met je tweewieler. Speciaal voor jou overlopen we 8 dingen waar jij op moet letten bij aankoop van een fietstas.

Het is natuurlijk onmogelijk om voor jou de perfecte fietstas aan te wijzen. De achtertassen worden alleszins het meest gebruikt. Wellicht omdat ze vaak het makkelijkst te monteren zijn. Maar graag overlopen we toch even enkele tips waar je rekening mee kan houden bij een aankoop van een nieuwe fietstas.

1 – Verdeel het gewicht

De dubbele versie met aan beide kanten van het achterwiel een tas laat je toe het gewicht altijd mooi te verdelen.

 

2 – Ga voor kleur!

BRON: https://www.florismoo.nl/

Hoe donkerder de kleur, hoe meer warmte de tas zal vasthouden. Voor dagelijkse inkopen – met voedingsproducten die uit het koelvak komen – is een licht gekleurd exemplaar dus aan te bevelen. Een felle kleur zal je ook beter doen opvallen in het verkeer.

 

3 – Click, and go…

http://www.newlooxs.nl/nl/producten/dubbele-fietstassen/avero-double-detachable/5476/
BRON: http://www.newlooxs.nl/nl/producten/dubbele-fietstassen/avero-double-detachable/5476/

Dubbele tassen worden meestal met gespjes en riemen aan de fiets vastgebonden. Enkele fietstassen hebben een kliksysteem. Dat maakt het mogelijk om ze makkelijk mee te nemen naar de hotelkamer.

 

4 – Van schoudertas tot trolley

Fietstas New Looks Bari
bron: bol.com Fietstas New Looks Bari

Heel handig is trouwens een zogenaamde fietstrolley. Haak die van je fiets, klap de telescopische duwstang uit en gebruik de tas voor je handbagage als je gaat vliegen. Er kan immers 26 liter in en er zitten wieltjes onder. Sommige merken creëren zelfs tassen die zo hip zijn, dat je ze gemakkelijk over je schouder kunt hangen, zonder dat iemand merkt dat het een fietstas is.

 

5 – Rits of flap?

Let goed op de manier van afsluiten. Een rits is minder interessant. Grote flappen zijn handig. De tas is daardoor altijd afgesloten, ook al worden wat grotere producten meegenomen.

 

6 – Materiaal

lederen fietstas

De dikte van het materiaal heeft directe consequenties voor de buigbaarheid en het gewicht. Een dikke leren tas is zwaar, stug en niet ademend, maar zal jaren meegaan en niet snel vervormen.

 

7 – Stuurtas

fietstas stuurtas
BRON: https://www.basil.com/nl/

De stuurtas wordt veel gebruikt om belangrijke of persoonlijke spullen in te vervoeren. Die kan je op deze manier goed in de gaten houden. Bovendien bestaan er ook stuurtassen waar je bovenop jouw fietsroute of zelfs Ipad in kan stoppen. Zo kan je alles volgen vanop je fiets.

 

8 – Denk aan de lichtsensor

Steeds meer fietsen hebben aan het eind van de bagagedrager een sensor die bepaalt of het achterlicht aan moet gaan. Met te grote, of te ver naar achter geplaatste fietstassen zal deze sensor altijd in het donker zitten waardoor de verlichting achter onnodig aanstaat. Dit probleem speelt alleen bij dubbele tassen. Er zijn ook dubbele tassen leverbaar met een uitsparing voor deze sensor.

Begint het al te kriebelen om een fietstochtje te gaan maken? Misschien is deze fietstocht doorheen Limburg wel iets voor jou!