Bij Mediterrane bestemmingen worden steevast foto’s van zwembaden en rondborstige dames in badpak gezet. Bij exotische bestemmingen moeten die bikinitoestanden doorgaans plaats maken voor witte stranden, lagunes en wuivende palmbomen met daarbij 99 keer van de 100… een hangmat. Als visualisering van het ultieme vakantiegevoel mag het touwenbed blijkbaar niet ontbreken. 

Een dutje in de hangmat

Een hangmat is heerlijk om een tijdje te rusten of een uiltje te knappen. Toch is hij niet altijd even geschikt om er een hele nacht in door te brengen. Onze bekken zullen namelijk de neiging hebben meer door te zakken dan de andere delen van het lichaam. Hierbij kan in zijligging een zijwaartse kromming van de wervelkolom tot stand komen, waardoor rugpijn zal ontstaan. Een beetje oefenen om op je rug te slapen, is dus echt wel nodig.

Aanbod hangmatten

Tegenwoordig is het aanbod hangmatten heel erg ruim. En ze winnen terug aan populariteit. Niet enkel bij overjaarse hippies, maar ook bij jonge backpackers, die dit slaapmiddel verkiezen boven het luchtbed en het voetpompje dat wij vroeger in onze rugzak staken. De moderne hangmat is vervaardigd uit ultralicht materiaal. Zelfs bomen zijn overbodig geworden omdat er voldoende versies bestaan met opzichzelfstaande metalen of houten structuren die de hangmat ondersteunen. Daardoor kan hij ook dienen naast het zwembad of onder een afdakje.

hangmat

De touwen-hangmatten

De meeste versies kunnen gewichten tot 200 kilogram aan. Geweven katoentouw wordt momenteel als het meest traditionele materiaal beschouwd. Meestal zijn de touwenmatten uitgerust met een houten “spreider” die ervoor zorgt dat je ook echt in de touwen kunt gaan liggen.

Katoentouw vs. polyestertouw

Katoentouw rekt uit waardoor je comfortabel ligt, maar deze stof trekt het vocht aan, wat de duurzaamheid natuurlijk niet ten goede komt. Op dat vlak scoort polyestertrouw stukken beter. Geweven hangmatten bieden nog meer comfort. Ze bestaan uit twee stukken stof waartussen kunstvezels werden verwerkt. Zeker voor kinderen is dit een betere optie omdat er nergens gaten zijn waar handjes of voetjes klem in kunnen komen te zitten. Ze zijn ook beter geschikt voor een iets koeler klimaat.

Waar ga je jouw hangmat hangen?

Wie in ons land voor een traditionele hangmat kiest, zal het waarschijnlijk zonder palmboom moeten stellen. Elke andere boom kan echter van pas komen. Op voorwaarde dat hij een doorsnede heeft van minimum 30 centimeter en in goede conditie is.

Geen bomen in de tuin? Dat hoeft niet echt een probleem te zijn. Gebruik hardhouten tuinpalen van 10 x 10 cm. Graaf een gat van 70 centimeter diepte, plaats de palen erin en vul het gat met beton. Drie dagen laten drogen en je bent klaar om de hangmat te bevestigen. De schaduw en het ruisende bladerdek moet je er in dit geval wel bijdromen. 

Wat denk je? Dit weekend een dutje in jouw hangmat? Of kies je toch liever voor een uitstap met de kids? Toerisme Limburg geeft je alvast wat inspiratie voor een uitstap in Limburg.