Het zonnetje is weer terug van weggeweest. De dagen worden langer en we zoeken weer wat vaker de buitenlucht op. De korte tijd die we buiten spenderen, is al voldoende om huidbeschadiging op te lopen. Dat maakt dat zonnecrème smeren zelfs in het voorjaar een must is voor een gezonde huid.

Twee soorten straling

Ben je in de zomer wat onvoorzichtig, dan merk je dat snel aan je kleurtje. De zonnestralen durven ons dan omtoveren tot kreeftjes. Niet fijn, maar het waarschuwt ons wel voor de schadelijke UVB-straling. In de winter domineren echter de UVA-stralen waarvan we niets merken: dé boosdoener als het gaat over huidveroudering en huidkanker.

Zonnecrème: ook in het voorjaar een must - Flashmagazine.beCosmetica met SPF: geen wondermiddel

Jezelf goed beschermen tegen de schadelijke zonnestralen is dus de boodschap. Gelukkig bevatten veel cosmetische producten SPF, wat staat voor Sun Protection Factor. Je kan het terugvinden in dagcrèmes, maar ook in sommige foundations. Het is een goede basis, maar vertrouw er wel niet te hard op. Want hoewel ze beschermen tegen UVB-stralen, zijn ze niet opgewassen tegen UVA-stralen.

Factor 30

Wanneer je toch langere tijd bent blootgesteld aan het zonlicht, wapen je jezelf dus het best door een echte zonnecrème te gebruiken. Kies voor een hoge SPF-factor, van minstens factor 30.

Hoewel de zonnestralen schadelijk zijn zonder een goede bescherming, hebben ze ook een positieve kant. We worden er gelukkig van én het spekt onze reserves vitamine D aan. Het vermindert bijvoorbeeld depressieve klachten. Bovendien dwarsboomt het smeren de aanmaak van vitamine D ook niet.

Geen excuses meer om onbeschermd de zon in te gaan!