Als je beslist om er op uit te trekken voor een leuke picknick, wat stop je dan in het mandje? Zeker genoeg drinken. Reken ongeveer op een liter per volwassene en een half litertje per kind. Het is altijd verstandig om wat vers fruit te voorzien. Brood is bijna uitgevonden om mee te nemen op een buitenetentje. En verder horen er natuurlijk allerlei heerlijke gerechten bij die je koud kunt opdienen.

Zuurdesembrood met avocado

zuurdesembrood met radijs, avocado en waterkers

Plet het vruchtvlees van een avocado met een vork. Meng er het sap van 1 citroen en 2 eetlepels olijfolie onder en breng dit op smaak met peper en zout. Snij een zuurdesembrood in vierkantjes. Leg die op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie. Plaats ze 8-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°, tot ze krokant zijn. Af laten koelen, voorzichtig de avocado er op smeren en bedekken met radijsplakjes, rode ui en waterkersblaadjes.

Panzanella

panzanella

Snij een ciabatta in hapklare stukken en leg die op een bakplaat. Besprenkelen met olijfolie en bestrooien met peper en zout. Plaats ze 5-7 minuten in een voorverwarmde oven van 200°. Schil een komkommer, snij hem doormidden en verwijder de zaadjes met een theelepel. Snij de komkommer daarna in stukjes van 1 cm. Snij een rode paprika en 6 rode sjalotten in ongeveer even grote stukjes. Halveer 12 kerstomaatjes. Plet 2 knoflookteentjes en meng dit met 1 dl olijfolie en 2 el wijnazijn. Snij 8 basilicumblaadjes heel fijn. Verpak de groente, het brood, de vinaigrette en de basilicum apart en meng ze pas op de picknickplek onder elkaar.

Courgettetaart

courgettetaart

Schil een courgette en snij hem in plakken van 0,5 cm. Hak 4 el zwarte ontpitte olijven fijn. Ontvel 500 g tomaten en snij het vruchtvlees in kleine blokjes. Fruit een fijngehakte sjalot en een geplet knoflookteentje in 1 eetlepel olijfolie. Voeg de tomaten en olijven toe en laat ze kort mee bakken. Kruiden met peper en zout en van het vuur halen. Meng er 5 fijngesneden basilicumblaadjes onder. Bak een bladerdeeg 10 minuten blind op 180°. Schik daarna de courgette op de bodem en strooi er wat peper over. Verdeel er het tomatenmengsel over. Bak de quiche 30 minuten op 180°. Laat hem afkoelen in de vorm (is ook het makkelijkst om hem mee te nemen) en bestrooi hem met extra basilicum.

Geen picknick maar wel een barbecue gepland? Dankzij dit stappenplan is jouw vlees perfect gebakken.