Aaah, aardbeien! Ben jij er ook zo gek op? Wij alvast wel! We zijn helemaal weg van die heerlijk zoete smaak. Zowel in onze yoghurt, in ons slaatje of als dessert, met ijs, in aperitieven of milkshakes, maar misschien nog wel het lekkerst uit het vuistje. Aardbeien blijven ons qua smaak verrassen. Maar waar moet je nu op letten als je aardbeien koopt en hoe bewaar je ze. Wij geven je graag enkele zoete tips mee.

Waarop moet je letten bij de aankoop?

Echt verse aardbeien zijn glanzend rood, gaaf en droog en ze voelen stevig aan. Bovendien hebben ze een frisgroene kelk. Gekneusde en vruchten gaan snel schimmelen. Zitten er toch enkele verstopt in je bakje, gebruik ze dan om er aardbeienazijn van te maken. Je kunt aardbeien best zo snel mogelijk na aanschaf verbruiken. Een raad die wij gewillig opvolgen.

Zo herken je een zoete aardbei

Niets zo lekker als een heerlijk zoete aardbei. Maar hoe weet je nu of jouw aardbei lekker zoet is? Wel.. als er onder het kroontje een wit randje is en het kroontje staat naar boven, heb je een grotere kans dat de aardbeien zoet zijn. Ook als de zaadjes op de aardbei mooi gespreid zijn, heb je een goeie.

Aardbeien in de diepvriezer

Als je ze toch kort moet bewaren, doe dat dan in de koelkast en maximum 48 uur. Aardbeien kunnen ook ingevroren worden als je dat tenminste doet met rijpe vruchten en zo vlug mogelijk na de oogst. Zonder suiker zijn ze zo 6 maanden houdbaar. Bij het ontdooien worden ze echter zacht, zodat ze eigenlijk alleen bruikbaar zijn voor een coulis of confituur.

Aardbeien schoonmaken

Spoel de aardbeien voor gebruik eerst af, met water dat zo koud mogelijk is en niet stroomt, en verwijder dan pas de kroontjes. Anders zuigt de vrucht zich vol als een spons.

Erg lekkere smaakcombo’s

Aardbeien smaken beter af met een druppeltje citroensap erover en het zijn ook heel erg goede vriendjes van balsamico-azijn. Ander lekkers dat zich graag tegen de aardbei schurkt: slagroom, munt, citroenmelisse, chocolade en champagne . 

Nog een heerlijke tip. Misschien kan je eens een chocoladebrowniecake maken met aardbeien. Succes gegarandeerd!