De aperitiefhapjes ontstonden op een moment dat men nog dacht dat er bijna niets op een bord moest liggen. Tegenwoordig zijn het grote ideeën vertaald naar een klein hapje, voorafjes die de smaakzin moeten prikkelen.

Parmentière in glaasjes (10 stuks)

Prak 6 gebakken gehaktballen fijn met een vork en meng er 1,5 dl room onder. Verdeel dit mengsel over 10 vuurvaste glaasjes. Snij 10 kersomaatjes in fijne plakjes en schik ze op het vlees. Plet 4 geschilde, gekookte aardappelen met een vork, meng er 1 dl room onder en breng die puree op smaak met peper en zout. Verdeel de puree over de glaasjes. Rasp hier flink wat Parmezaan op en plaats de glaasjes enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160°. Voor het opdienen bestrooien met enkele pijnboompitten en fijngesneden basilicum.

Aperitiefhapjes
Parmentiäre in glaasjes

Verrine met roze garnalen en avocado (10 stuks)

Verrine met roze garnalen en avocado

Snij het vruchtvlees van een geschilde roze pompelmoes tussen de vliesjes uit en verdeel het in kleinere stukjes. Snij het vruchtvlees van een avocado in kleine blokjes. Meng de pompelmoes, de avocadoblokjes, 300 g roze garnalen en 1 eetlepel fijngesneden bieslook voorzichtig onder elkaar. Verdeel dit mengsel over 10 mooie glaasjes. Afwerken met versgemalen peper.

 

Nectarine en Ganda-prikkers (16 stuks)

Marineer 16 blokjes ongeschilde komkommer10 minuten in rijstazijn. Snij intussen 4 nectarines in 8 stukjes. Stop achtereenvolgens een stukje nectarine, een halve opgerolde plak Ganda-ham, een komkommerblokje en een stukje nectarine op een mooie prikker. Kruiden met peper en zout en garneren met tuinkruiden naar keuze.

Heerlijke Nectarine-en Ganda-prikker

Krokante Brie-hapjes (16 stuks)

Snij 200 g Brie de Meaux in 16 stukjes en zet ze koud. Verkruimel 2 eetlepels cornflakes en meng er 10 g bloem, peper en 2 snuifjes scherp paprikapoeder onder. Wentel de stukjes kaas eerst in losgeklopt eiwit, daarna in de cornflakes en steek ze op een stokje. Dompel ze 15 seconden onder in frituurolie van 180° en dien ze onmiddellijk op.

Flashmagazine recept Krokante brie -hapjes

Sint-Jakobsnootjes met saffraansaus (8 stuks)

Fruit een fijngesnipperd sjalotje in 1 eetlepel boter. Blussen met 1 dl wijn en 1,5 dl visfond en even laten inkoken. Roer er ½ dl room en 1 dopje saffraan onder. Kruiden met peper en zout en nog even laten inkoken. Zeef de saus en roer er een eetlepel boter onder. Kruid 8 Sint-Jakobsvruchten met peper en zout en bak ze op een hevig vuur kort in wat boter. Schep een eetlepel van de saffraansaus in een schelp of een mooi bordje en leg er een coquille in. Afwerken met een beetje peterselie.

Sint-Jakobsnootjes met saffraansaus

Luchtige burgers (20 st)

Duw uit 4 vellen bladerdeeg telkens 10 rondjes. Borstel ze in met gesmolten boter, bestrooi ze met zout en leg ze op een bakplaat met bakpapier. In 16-19 minuten goudbruin bakken in een oven van 180°. Snij ondertussen 4 tomaten en 2 mozzarellaballen in plakken. Bak 10 plakken ontbijtspek krokant in een pan. Bouw daarna de burgers op: een afgekoeld deegkoekje, pesto, een plakje tomaat, een blaadje basilicum, een plakje mozzarella, een halve plak spek en een deegkoekje. Vast steken met een mooie prikker.

Luchtige burgers