In het de laatste dagen van het oude en in de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen de kurken weer volop knallen. Menige fles champagne – en van de goedkopere broertjes daarvan – zal weer gekraakt worden. Onder meer ook bij het aperitief. Dan kan je de bubbels trouwens lekker mixen. Denk deze keer eens verder dan de Hugo (7 cl cava, 3 cl vlierbloesemsiroop, 2 cl spuitwater, ijsblokjes en enkele muntblaadjes), de hipste bubbelcocktail van het moment. 

Raspberry Royal

https://vinepair.com/cocktail-recipe/sparkling-raspberry-royale/
BRON: https://vinepair.com/cocktail-recipe/sparkling-raspberry-royale/

Voor een ‘Raspberry Royal’ meng  je enkele druppels grenadine onder 2 eetlepels suiker, zodat je rode suikerkristalletjes krijgt. Strooi die op een bordje. Bevochtig de rand van 4 champagnefluitjes  met een partje limoen en dep ze voorzichtig in de suiker. Doe 1 eetlepel gin en 1 theelpel cassis in het glas. Aanvullen met gekoelde champagne. Afwerken met enkele frambozen op een mooie tandenstoker.

 

Bloedeed

Nog roder is ‘Bloedeed’. Doe daarvoor 0,75 dl gin, 0,25 dl suikersiroop en het sap van 2 bloedsinaasappels samen met 4 ijsblokjes in een shaker. Ongeveer 10 seconden schudden en dan door een zeefje over 4 glazen verdelen. Verder aanvullen met schuimwijn en het glas versieren met een schijfje bloedsinaasappel. Doop de rand van een champagneglas in kristalsuiker. Laat er een klein klontje suiker in vallen en besprenkel dat met Campari. Giet er 15 ml cassis en 15 ml Pink Vodka bovenop. Laat hier enkele cocktailkersen in vallen en vul aan met prosecco. Zo eenvoudig is een ‘Red Prosecco’.

Blozen in de morgen

Blozen in de morgen

Mag het wat subtieler van kleur zijn? Doe voor ‘Blozen in de morgen’ 6 eetlepels rode vermouth, 4 theelepels suikersiroop en 3 eetlepels citroensap samen met ijsgruis in een shaker. Ongeveer 10 seconden schudden en dan verdelen over 4 champagnefluitjes. Vul de glazen verder aan met gekoelde cava. Plaats een sinaasappelschijfje op de rand van het glas als versiering.

 

White sparkler

Een ‘White Sparkler’ maak je door 1 eetlepel citroenjenever en 1 eetlepel gekoelde vodka in een champagnefluitje te gieten. Aanvullen met prosecco en het glas afwerken met een sliertje citroenschil en enkele muntblaadjes. 

 

champagne-mojito

BRON: https://www.waitrose.com/home/recipes

Snij voor een ‘champagne-mojito’ 8 limoenen in partjes en doe ze samen met een handvol muntblaadjes en 2,5 dl suikersiroop in een glazen kom. Met een houten lepel goed duwen op de limoen en munt zodat de smaken vrij komen. Roer er daarna 5 dl Bacardi onder. Doe alles in een shaker met ijs en schud stevig. Giet de glazen door een zeefje voor 2/3 vol en vul aan met champagne. Garneren met muntblaadjes. 

Sprankelende Punch

‘Sprankelende Punch’ is in Engelssprekende landen een echte Kerstklassieker. Meng hiervoor in een glazen schenkkan of kom 3 dl verse citroensap, 250 g suiker, 1,25 dl Grand Marnier, 1,25 dl triple sec, 1,25 dl cognac en 1,25 dl veenbessensap onder elkaar. Roeren tot de suiker is opgelost. Giet er voorzichtig 2 flessen gekoelde cava bij. Even roeren, er een tiental schijfjes sinaasappel en/of citroen en een aantal veenbessen in leggen en dan minstens een uur in de koelkast plaatsen. Serveren in champagnecoupes.

Schol!