Iedereen is dagelijks met voeding bezig, maar niet allemaal op dezelfde manier. Hoe verschillen we van elkaar en wat zijn de populairste kooktrends? Om dit te achterhalen, werd er aan 1000 Belgen naar hun voedingsgewoontes gevraagd.

De Belg let op zijn voeding, maar het kan beter

De Belg is zich bewust van het belang van gezond eten, zeker voor het welzijn van zijn kinderen. Toch zijn ze slecht geïnformeerd over de verschillende voedingskeuzes die er zijn. Het vegetarisme raakt steeds wijder verspreid onder de Belgen, in tegenstelling tot het veganisme, dat maar weinig draagvlak kent. Zes op de tien Belgen verklaren af en toe vegetarische gerechten toe te voegen aan hun menu en vier op de tien zeggen dit ook regelmatiger te willen doen. Slechts drie op de tien Belgen geven aan occasioneel veganistisch te eten.

De populairste kooktrends van de Belgen - Flashmagazine

Het milieu speelt een belangrijke rol in de consumptiegewoonten van de Belg

Lokaal en seizoensgebonden consumeren, staat hoog op de prioriteitenlijst van de Belg. De helft van de ondervraagden hecht veel belang aan het milieu en zes op de tien Belgen kopen bij voorkeur seizoensgroenten en -fruit. Bovendien wordt ook de ‘zero waste‘-mentaliteit populair onder de Belgen. 80% is namelijk van mening dat het noodzakelijk is om op een afvalvrije manier te consumeren. Om aan deze consumptietendens tegemoet te komen, duiken overal in België verpakkingsvrije winkels op.

De populairste kooktrends van de Belgen - Flashmagazine

Eensgezindheid over de Italiaanse keuken

Wat betreft het type keuken geeft het noorden van het land de voorkeur aan de traditioneel Belgische keuken: 84% van de Vlamingen zet deze op de eerste plaats. In Wallonië wordt de Franse keuken dan weer met stip bovenaan geplaatst. Over de Italiaanse keuken bestaat er echter wel een consensus: bij 64% van de Belgen staat deze op de tweede plaats van favoriete keukens.

De populairste kooktrends van de Belgen - Flashmagazine

Niets boven zelfgemaakte gerechten

Bijna één Belg op twee kookt dagelijks zelf thuis. Slechts 2% zegt dit nooit te doen. Kookinspiratie zoekt de Belg zowel online als in kookboeken, maar nog vaker komt de inspiratie van zijn eigen persoonlijke creativiteit. Wanneer het de Belg aan tijd en zin ontbreekt, haalt 71% al eens een maaltijd af. Meer dan 50% onder hen laat zijn maaltijd ook wel eens thuis leveren.

De populairste kooktrends van de Belgen - Flashmagazine

Bron: Voedingssalon 2019FISA