Je hebt niet veel nodig om je eigen kruiden te kweken. Het kan perfect op je terras of balkon. Geen plaats? Eén vierkante meter is ruim voldoende. 

Zuiderse smaakmakers 

Oregano, tijm, rozemarijn. Het zijn dé klassiekers onder de kruiden. De meeste kruiden komen uit droge, zonnige streken en hebben heel wat uren zonneschijn nodig. In een zonnig hoekje zijn de plantjes je heel dankbaar. Vergeet ze niet te beschermen tegen de wind, daar houden ze niet zo van. 

Zaadjes of plantjes? 

Als je weinig geduld hebt, koop je maar beter plantjes. Die zijn minder kwetsbaar dan zaailingen. Koop de plantjes liefst niet in de supermarkt, want die zijn sneller opgekweekt waardoor ze zwakker zijn en minder snel groeien. Shop bij een kruidenkweker of in het tuincentrum. Waar moet je op letten? Dat er geen bladluizen of andere ongewenste bezoekers op de onderkant van de blaadjes zitten, en dat de wortels jong en wit zijn. Als de wortels uit de watergaten kruipen, weet je dat je plant goed doorworteld is. 

Operatie ‘Potgrond’ 

Een vierkantemeterbak koop je in de doe-het-zelf-zaak of het tuincentrum. Vervolgens leg je een worteldoek op de bodem. Zo geef je onkruid geen schijn van kans. Leg daarna een dun laagje hydrokorrels in de bak als drainage, en werk af met een dikke laag grond. En die maak je het best zelf. Een toprecept: 

  • 7 delen compost 
  • 1 deel turf (gedroogd veen) 
  • 2 delen zand 
  • 10 gram kalk per emmer 

De vriezer in! 

DELEN