Veel mensen hebben een moestuintje. ’s Zomers altijd kraakverse groenten en fruit binnen plukbereik. Smaakbommetjes die we graag zouden willen meenemen naar het najaar. Groenten en fruit kan je gelukkig inmaken. Dat is zelfs heel eenvoudig! We slaan alvast wat oogst in. 

Bewaren 

Voedsel kan je op verschillende manieren bewaren: diepvriezen, steriliseren, fermenteren, pekelen, drogen, suikeren… Keuze te over! Zo leent fruit zich er uitstekend toe om op alcohol onder het deksel te gaan. Pekelen of drogen zijn vooral aan te raden bij vis en vlees. Maar ook voor groente en fruit zijn dit mogelijke technieken. We zoomen eens graag in op diverse methodes die je een stukje zomer doen bewaren.

Groenten en fruit inmaken: hoe doe je dat? - Flashmagazine

Codewoord ‘steriel’ 

Het hoeft geen betoog dat alle potten en deksels steriel dienen te zijn. Zo vermijd je schimmelvorming. Alles afspoelen en laten uitdruppen. Dan 10 minuten uitkoken of in de oven op 150°C. Sommige vaatwassers hebben een intensief programma. Dat volstaat ook. 

Groenten en fruit inmaken: hoe doe je dat? - Flashmagazine

Snelheid is koning 

Vul de recipiënten zo snel mogelijk nadat ze gesteriliseerd zijn en giet ze helemaal vol, tot aan de bovenrand. Sluit ze meteen na het vullen hermetisch af en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. 

Groenten en fruit inmaken: hoe doe je dat? - Flashmagazine

Keep koel 

Zodra ze zijn afgekoeld, bewaar je de gevulde potten best in de koelkast, in de kelder of op een andere koude plaats. Donker bewaren is een extra troef. 

Koel houden - Flashmagazine

Voorbeeldreceptje: augurken op azijn

Ingrediënten

  • 1 kg grote augurken
  • 1 sjalot
  • 700 ml witte wijnazijn
  • 1 scheutje appelazijn (eventueel)
  • 200 ml water
  • 1 el mosterdzaad
  • 1 el dillezaad
  • 2 takjes dragon
  • 1 laurierblad
  • 1 el gemengde peperkorrels
  • zout

Augurken op azijn - Flashmagazine

Aan de slag!

  • Snij de augurken in schijven van ongeveer 1 cm.
  • Leg ze naast elkaar in een grote schaal en bestrooi ze met zout.
  • Strooi er opnieuw zout op en ga zo verder tot alle augurken versneden zijn.
  • Nachtje laten trekken.
  • Vocht zorgvuldig afgieten en klaar!

Maar natuurlijk kan je naast het inmaken van je groenten en fruit ze ook lekker vers verwerken in een van onze heerlijke recepten.