Het is zonde om de warmte van een nagloeiende barbecue verloren te laten gaan want die leent zich namelijk uitstekend om een heerlijk nagerechtje klaar te maken. Het enige wat je verder echt nodig hebt is wat fruit en een andere lekkere zoetstof. In principe kan elke soort fruit op de grill gelegd worden…

Zorg ervoor dat je wat aluminiumfolie in huis haalt, hierdoor voorkom je dat het fruit aanbrandt. Bovendien zal het fruit zo garen in het eigen vocht. Hieronder sommen we enkele heerlijke fruitsoorten op. Laat je verrassen door enkele intense smaken!

Kruidig gebakken watermeloen (8 personen)

watermeloen bbq

Watermeloen op de barbecue is echt heerlijk! Hoe begin je eraan? Je mengt 1 eetlepel geraspte limoenschil, 3 eetlepels limoensap, 3 eetlepels honing, 2 theelepels loempiasaus en een snuifje zout onder elkaar. Daarna snij je een watermeloen in stukken van 2,5 cm dik. Besprenkel elke zijde met de honing en bak de stukken meloen ongeveer 2 minuten per kant boven een hete barbecue. Nadat je de meloen van het vuur haalt besprenkel je hem met de dressing. Tenslotte kan je hem bestrooien met verse koriander of munt. Deze kruidig gebakken watermeloen is lekker als nagerecht maar ook als bijgerechtje bij ribbetjes en kip.

 

Peren met geitenkaas en pancetta (8 personen)

peren pancetta

Geniet van een heerlijk peertje op de barbecue. Je verdeelt hiervoor 4 peren in de helft en verwijdert het klokhuis. Telkens leg je 4 halve peren met de snijkant naar boven in een aluminium bakje. Strooi er in totaal 100 g geitenkaas, een handvol gesnipperde basilicum en 150 g stukjes pancetta overheen. Nadien besprenkel je de peren met met olijfolie en balsamico. Ten slotte dek je de bakjes af met omgekeerde aluminiumbakjes en plaats je ze 30 minuten op de barbecue, tot de peren zacht zijn. Smakelijk!

 

Perziken van de barbecue (8 personen)

perzikken bbq

Dit fruitig nagerechtje is echt hemels. Je strooit 2 theelepels bruine suiker over 8 perziken die in kwartjes gesneden zijn. Daarna wentel je de stukjes perzik goed rond zodat iedere zijde mooi bedekt is met suiker. Klaar? Prima! Nu leg je ze 2 minuten op een matig warme barbecue. Draai ze om en laat ze nog 2 minuten grillen. Bovendien kan je er wat tequila overheen sprenkelen. Tenslotte haal je ze van het vuur en strooi je er wat verse munt overheen.

Gegrilde nectarines met mascarpone (8 personen)

nectarines

Deze zoete zonde maak je door 1,25 dl honing, 4 eetlepels balsamico en ½ tl vanille-extract goed onder elkaar te mengen. Nadien roer je nog eens twee eetlepels honing onder 4 eetlepels mascarpone. Daarna halveer je 12 nectarines en verwijder je de pitten. Borstel ze langs alle kanten rijkelijk in met de vanillemarinade. Leg ze met de snijkant naar beneden 4 minuten op de barbecue. Vul de gaatjes van de pitten met de mascarpone en leg er telkens een halve aardbei op. Afwerken doe je tenslotte met frambozencoulis.

 

Fruitkebabs met muntsmaak (8 personen)

fruitkebabs

Steek druiven, grote aardbeien, stukjes cavaillon, blokjes honingmeloen, plakjes kiwi en blokje watermeloen op houten stokjes en leg die in een diep bord. Meng 2,5 dl sinaasappelsap, 4 theelepels limoensap, 2 theelepels vanille-extract en 4 eetlepels muntblaadjes onder elkaar en giet deze marinade over de fruitkebabs. Plaats ze een half uur afgedekt in de koelkast. Uit laten lekken en slechts 2 minuutjes op de barbecue leggen.

 

Met fruit gevulde koteletten (8 personen)

fruit gevulde kotelet

Het fruit kan trouwens niet alleen in desserts verwerkt worden. Meng bijvoorbeeld 200 g frambozen, evenveel blauwe bessen en 8 nectarines in schijfjes onder 150 g abrikozenconfituur en 1 eetlepel wijnazijn. Roer 4 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels grof gehakte munt, een fijngesneden rood pepertje en wat peper en zout onder elkaar. Wrijf hier 8 koteletten met been mee in. Leg het vlees op de barbecue, tot de twee kanten goudbruin zijn (3-5 minuten per zijde). Snij de koteletten daarna horizontaal in. Leg ieder stuk vlees op een stuk aluminiumfolie. Vul de koteletten met het fruitmengsel en schep de rest er bovenop. Vouw de folie toe en leg de pakketjes ongeveer 20 minuten op een warme barbecue.

Dus… voor welk gezond nagerecht kies jij bij de volgende barbecue? Ben jij niet zo’n krak in het aansteken van je barbecue? Hier lees je hoe je jouw barbecue vlotjes aansteekt.