Drink jij al eens graag bubbels, maar is het verschil tussen champagne, cava of prosecco je nog niet echt duidelijk? Dan leggen wij het graag even uit…

De herkomst

Het onderscheid tussen deze drie varianten kan je vooral toewijzen aan het land en de streek van oorsprong. Zo mag de naam champagne enkel gebruikt worden voor mousserende wijn afkomstig uit de Champagnestreek in Frankrijk. Cava is dan weer niet regiogebonden en kan afkomstig zijn uit heel Spanje. Prosecco ten slotte wordt gemaakt in Italië.

Wat is nu het verschil tussen champagne, cava en prosecco? - Flashmagazine

De productie

Daarnaast is het ook de manier waarop deze drie lekkere drankjes worden gemaakt, die kan verschillen. Vooral qua naam dan toch, want cava en champagne worden eigenlijk op dezelfde manier gemaakt. Voor champagne wordt de méthode champenoise gebruikt. In Spanje is die omgedoopt tot de méthode traditionnelle. Bij hen gebeurt het draaien van de flessen tijdens de tweede gisting door machines, en in Frankrijk doen ze dat vaak nog met de hand. De tweede gisting gebeurt voor beide wel in de fles. Bij prosecco ligt dat anders. Die wordt voor de tweede keer gegist in tanks. Dat wordt dan ook de méthode Charmat genoemd.

Wat is nu het verschil tussen champagne, cava en prosecco? - Flashmagazine

De smaak

Champagne is vaak een samenstelling van 3 druifsoorten (de pinot noir, pinot meunier en chardonnay-druif) en wordt ingedeeld volgens de zoetwaarde. Prosecco daarentegen is de meest fruitige versie van de drie, heeft grotere bubbels dan champagne en is vaak iets zoeter. Cava is lichter van smaak en je ontdekt er een fris zuurtje in.

Wat is nu het verschil tussen champagne, cava en prosecco? - Flashmagazine

Winkelhieren

Nog niet helemaal zeker welke je moet kiezen? Ga dan eens langs bij je lokale drankenhandel voor meer advies. Of wat dacht je van bubbels uit eigen regio? In Limburg wordt er namelijk ook heel wat smaakvolle mousserende wijn geproduceerd.

Wat is nu het verschil tussen champagne, cava en prosecco? - Flashmagazine
© Beau Marais

Nu je alvast het verschil tussen champagne, cava en prosecco kent, smaakt het nog lekkerder! Of meng je die bubbels misschien graag met iets anders? Dan bezorgen wij je enkele heerlijk receptjes voor bubbelcocktails! Of hou onze Facebookpagina in de gaten voor dagelijkse lifestyle updates.