Veel mensen hebben een moestuintje. ’s Zomers altijd kraakverse groenten en fruit binnen plukbereik. Smaakbommetjes die we graag zouden willen meenemen naar het najaar. Het kan. Het is zelfs heel eenvoudig. Haal jij je inmaakbokalen boven? We slaan alvast wat oogst in. 

Bewaren 

Voedsel kan je op verschillende manieren bewaren: diepvriezen, steriliseren, fermenteren, pekelen, drogen, suikeren, … Keuze te over. Zo leent fruit zich er uitstekend toe om op alcohol onder het deksel te gaan. Pekelen of drogen zijn vooral aan te raden bij vis en vlees. Maar ook voor groente en fruit zijn dit mogelijke technieken. We zoomen eens graag in op diverse methodes die je een stukje zomer doen bewaren.

 Codewoord ‘Steriel’ 

Het hoeft geen betoog dat alle potten en deksels steriel dienen te zijn. Zo vermijd je schimmelvorming. Alles afspoelen en laten uitdruppen. Dan 10 minuten uitkoken of in de over op 150°. Sommige vaatwassers hebben een ‘intensief’ programma. Dat volstaat ook. 

Snelheid is koning 

Vul de recipiënten zo snel mogelijk nadat ze gesteriliseerd zijn en giet ze helemaal vol, tot aan de bovenrand. Sluit ze meteen na het vullen hermetisch af en zet ze ondersteboven tot ze zijn afgekoeld. 

Keep koel 

Zodra ze zijn afgekoeld, bewaar je de gevulde potten best in de koelkast, in de kelder of op een andere koude plaats. Donker bewaren is een extra troef. 

Voorbeeldreceptje: Augurken op azijn

Wat heb je nodig? 

1 kg grote augurken – zout – 700 ml wittewijnazijn – 200 ml water – 1 sjalot – 1 el mosterdzaad – 1 el dillezaad – 2 takjes dragon – 1 laurierblad – 1 el gemengde peperkorrels – 1 scheutje appelazijn (eventueel) 

Bereiding 

  • Snij de augurken in schijven van ongeveer 1 cm
  • Leg ze naast elkaar in een grote schaal en bestrooi ze met zout
  • Strooi er opnieuw zout op en ga zo verder tot alle augurken versneden zijn
  • Nachtje laten trekken
  • Vocht zorgvuldig afgieten Jouw zomer achter het glas? Geniet ervan!