Met de feestdagen in het vooruitzicht heeft iedereen wel eens zin in een goed glas wijn. Toch is er altijd een reden om een goed flesje te openen. En dan kan je maar beter wat voorkennis hebben. Moet je een wijnkenner zijn? Nee hoor. Met een aantal vuistregels kan iedereen een goede fles wijn op de kop tikken. Gewoon wat mythes doorprikken en je bent al een heel eind op weg. Wijnen onder de € 5 vermijd je best, tenzij het een hele grote partij is, volumekorting inclusief. Maar heel duur is niet altijd heel goed. Deze tips chambreren je perfect voor je volgende aankoop.

Klare wijn: tips voor een goede fles - Flashmagazine

Kortingsoorlog? Profiteer ervan!

Detailzaken en supermarkten puilen vandaag de dag uit van het wijnaanbod. Ze slaan je om de oren met de ene kortingsslag na de andere, gevolgd door weer een superaanbieding. Schenk dan maar eens klare wijn tussen al dat geweld. Geen nood, het hoofd koel houden is makkelijker dan je denkt. Een wijngidsje kan nooit kwaad. Of een degustatie. Profiteer vooral van koopjes. Laat je eens verleiden door een duurder flesje, dat dan plots wel betaalbaar wordt. 

Klare wijn: tips voor een goede fles - Flashmagazine

Budget

Houd vooraf een budget voor ogen en pin het vast. Hoe diep wil je in je portemonnee tasten? Een maximum budget is zeker zo handig. Houd rekening met het aantal gasten, of hoeveel je wilt inleggen. Wijn om te koken of te drinken? Bepaal het op voorhand. Het scheelt een stuk. 

Klare wijn: tips voor een goede fles - Flashmagazine

Tip: koop liever vaker wijn, dan grote hoeveelheden die je wellicht nooit meer uit de kelder haalt. 

Oog voor oogst

Het oogstjaar is heel belangrijk, maar niet altijd. Een jonge wijn doet het even goed, vaak nog beter. Fraîcheur en fruitkracht zijn dure woordjes waarmee vaak wordt geschermd, maar laat je er niet door misleiden. Als het goed smaakt, is het ook goed. Het oogstjaar vind je op het etiket, vaak achteraan. Toegegeven, er zijn goede jaren. Vlug even wat getallen lezen en je bent al een stuk wijzer. Het jongste en meest recente oogstjaar is altijd een aanrader. 

Klare wijn: tips voor een goede fles - Flashmagazine

Jaargang

Soms klinkt een oudere jaargang beter, als het om fijnere, complexere wijnen gaat. Dat vertaalt zich ook in je portemonnee. Time is money, dat geldt zeker voor wijnen. Maar is de fles goed bewaard? Hoe is de wijn geëvolueerd? Durf advies te vragen. Smaak bewaren is fragiel. 

Klare wijn: tips voor een goede fles - Flashmagazine

Het getal verblindt

Oogstjaar is een aardige koopwijzer, maar geen feilloze gids. Iedere wijnoogst discrimineert. Een topjaargang in Bordeaux kan bijvoorbeeld samenlopen met een waterachtige oogst in de Languedoc of Rhône. Wat heerlijk is in Italië, kan datzelfde jaar teleurstellend zijn in Spanje, Zuid-Afrika of, pakweg, Chili. Vraag advies. Kost niets en je wordt er slimmer van.

Klare wijn: tips voor een goede fles - Flashmagazine

Al wat wijzer? Als je regelmatig wijn drinkt, is je een beetje erin verdiepen geen overbodige luxe. Eens je je pappenheimers kent, ben ook jij in staat een goed wijntje op de kop te tikken. Laat het smaken! 

Een goede fles wijn past perfect bij onze lekkere recepten!