Het is voor velen de ideale combo: muziek met een lekker biertje erbij. En dat hebben de Limburgse techno-dj’s Stijn Vanspauwen en Joris Cielen – beter bekend als Joyhauser – goed begrepen. Tijdens de corona-lockdown stampten ze namelijk een eigen bier uit de grond. En daar willen we graag van proeven!   

Hoe kwamen jullie op het idee om een bier op de markt te brengen?

We zijn Belgen en hebben nu eenmaal gewoon een grote liefde voor ons bekend gerstenat. Naast onze eigen releases zie je dus vaak ook bier tevoorschijn komen op onze social media. Zelfs een eigen track is vernoemd naar ons stamcafé ‘Het Tribunaal’ in Bilzen. We zagen het bier al snel als een trademark groeien en dat werd een groot succes, want we krijgen tegenwoordig overal in het buitenland lokale bieren aangeboden door fans en promotors . Een eigen bier was dus de logische volgende stap. Maar we wilden iets speciaals. Dus zijn we samen gaan zitten met een lokale brouwerij ‘de Toeteler’ in Hoeselt. Het resultaat: een ‘barrel aged bier’. Gedurende 12 maanden hebben we het bier laten rijpen op eiken houten vaten voor dé extra toets.


Welke rol heeft de quarantaine hierin gespeeld?

We waren natuurlijk al even bezig met het brouwen van het bier, maar de coronacrisis heeft ons een opportuniteit geboden om het bier eindelijk op de markt te brengen. De tijd die nu vrijkwam, was ondenkbaar in een normale periode waarin we veel zouden touren.

Hoe zouden jullie het bier omschrijven?

We hebben het brouwsel geproefd voor het op eiken vaten werd gezet. Het is ongelofelijk wat voor een smaakevolutie het bier gedurende die 12 maanden op vat maakt. Bij de eerste slok proef je dadelijk dat je met een complex bier hebt te maken. Toetsen van eikenhout en fruit, fris zuur maar perfect in balans met het zoete. De afdronk is heel vol en zacht. Ondanks het complexe smaakprofiel blijft het een heel toegankelijk bier dat iedereen kan bekoren.

Waar kunnen we het bier proeven of kopen? 

Momenteel is onze webshop ‘shop.Joyhauser.com’ nog steeds de grootste verdeler. Er zijn nu een aantal zaken in Bilzen, Hoeselt en omstreken die het ook beperkt verkopen, maar dat zijn er niet zoveel, want willen het bier exclusief houden. Op dit moment is het ook nog enkel te verkrijgen in ons eigen land. De voorbereidingen om uit te breiden naar de hele EU zijn gebeurd en het bier wordt er weldra gelanceerd. De vraag van fans in het buitenland, zelfs verder dan de EU is niet bij te houden. Meer dan de helft van onze productie is nu al de deur uit, enkel vanuit België. Zo’n groot succes hadden we nooit verwacht. Een vervolgverhaal komt er ongetwijfeld! 

DELEN