Laat die winter maar komen!

Wist je dat kefirlimonade niet alleen lekker is maar ook supergezond? Kefir is heilzaam voor je darmen en daarmee voor je algemene gezondheid. En het leukst is dat je kefirlimo makkelijk zelf maakt! Wordt het jouw partner in crime tijdens de wintermaanden?

Soigneer je lichaam

Kefirlimonade maak je met waterkefirvlokken. Waterkefir behoort tot de natuurlijke probiotica, levende micro-organismen die een positief effect hebben op je gezondheid. Ze wapenen je onder meer tegen ziekteverwekkende bacteriën en beschermen je darmwand. 

Belangrijke ‘beestjes’ dus, want je darmen zijn het centrum van je lichaam. Liggen die overhoop, dan voel je dat in je ganse lichaam. Vrolijke darmen betekenen meer energie! En dat kunnen we allemaal gebruiken in de grijze wintermaanden, toch? 

Waterkefirkorrels 

Er zijn twee soorten kefir: water- en melkkefir. Voor kefirlimonade heb je de eerste variant nodig. Het zijn kristalachtige korrels, die je opnieuw en opnieuw kan gebruiken. De vlokken vermeerderen zichzelf trouwens tijdens het limonadebereidingsproces. Na een tijdje kun je de extra porties dus uitdelen aan je omgeving! Surprise! 

How to limo? 

• Vul een bokaal met ongeveer 1,5 liter water.

• Doe er 50 gram rietsuiker bij en roer eens door. 

• Snij een halve citroen in schijfjes. Doe die erbij. 

• Halveer een vijg. Doe erbij. Je kan ook een handje rozijnen gebruiken in plaats van de vijg. 

• Doe 2 eetlepels waterkefirkorrels in de bokaal. Opgelet: De korrels verdragen geen metaal, gebruik een plastic of houten lepel. 

• Leg een keukendoek over de bokaal en laat 36 à 48u staan. Nu begint het gistingsproces. Doe er geen deksel op, want de druk kan oplopen. 

• Als de stukken vijg of rozijnen drijven, heeft je drank genoeg gegist.

• Gebruik een plastic zeef om enkel je drank over te houden. Bewaar in de koelkast. 

• Nu kan je meteen een nieuwe bokaal klaarmaken. Doe je dat nog niet, dan kun je de korrels gewoon in de koelkast bewaren door ze in water te leggen met een lepeltje rietsuiker erbij.

Smaakjes 

Kefirlimo smaakt van nature een beetje zurig. Voeg aan de drank dus eventueel nog wat smaakmakers toe. Laat de bokaal na het eerste gistingsproces dan nog eens 12u staan. Experimenteer erop los! Voeg bijvoorbeeld eens een halve appel in schijfjes toe, een peer, een kaneelstokje … Niks is te gek, kies wat jij lekker vindt. Santé! 

DELEN