Zondagochtend. De mist hangt over de weiden, de bospaden zijn bedekt met een kleurrijk bladerdek. En dan een stevige ochtendwandeling plannen met vrienden, gevolgd door een kom even stevige maaltijdsoep. Zo simpel kan het mooie leven zijn. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg rundsstoofvlees
  • 500 g rumsteak
  • 1/2 savooikool
  • 100 g groene boontjes
  • 2 uien
  • 3 knoflookteentjes
  • 3 selderstengels
  • 500 g wortelen
  • 1 bussel raapjes
  • 2 stengels preiwit
  • 500 g tomaten
  • 100 g geweekte witte bonen
  • 1,5 liter rundsbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 250 g kleine pasta
  • 1 el boter
  • peper & zout
  1. Laat de witte boontjes weken in lauw water.
  2. Kook 250 g kleine pasta beetgaar in zoutwater. Afgieten, afspoelen en aan de kant zetten.
  3. Verdeel de rumsteak in flinterdunne lapjes.
  4. Snij de savooikool en het preiwit in reepjes.
  5. Plet de knoflookteentjes en snipper de uien.
  6. Snij de selder, raapjes en wortels in blokjes.
  7. Kruis de tomaten in, dompel ze tien seconden in kokend water, laat ze schrikken en ontvel ze. Snij het vruchtvlees in blokjes.
  8. Blancheer de savooi en de groene boontjes enkele minuten in zoutwater. Laat ze schrikken onder koud water en goed uitlekken.
  9. Stoof de uien glazig in een klontje boter.
  10. Voeg de knoflook, selder, wortelen, raapjes en prei toe en laat ze even mee stoven.
  11. Doe er de tomatenblokjes bij en overgiet alles met de bouillon. Voeg er ten slotte de kruiden en de uitgelekte witte boontjes aan toe.
  12. Breng de bouillon aan de kook en laat hem 45 minuten zachtjes pruttelen.
  13. Voeg er de reepjes savooikool, de groene boontjes en de pasta aan toe en laat de soep nog 5 minuten verder koken.
  14. Leg de flinterdunne reepjes vlees in de hete soep en serveer ze onmiddellijk.

Tijdbeslag

Dit gerecht neemt dertig minuten voorbereiding in beslag. De kooktijd zelf bedraagt een uurtje. Geef er een aantal dikke sneden vers volkorenbrood bij en schenk een glas abdijbier in. Kies bij voorkeur witblauw rundsvlees: zeer mals en sappig, mager, uniek van smaak en mooi rood van kleur. Wie één keer genoten heeft van een lekkere stoverij van de Witblauwe schouder, die weet het wel: dit vlees kan concurreren met het beste van de wereld.

DELEN