Is de start van jouw zomer onlosmakelijk verbonden met een heerlijke portie mosselen? Dan heb je er vast en zeker al van geprofiteerd! Maar naast het feit dat ze heerlijk zijn, zetten we ook nog graag enkele andere feiten over mosselen op een rijtje. 

In seizoen

Mosselen eet je vanaf juli t.e.m. half april. De lente is het hoogtepunt van het voortplantingsproces van de mossel, en dan zijn ze (meestal) niet geschikt voor consumptie. Het regeltje van de maanden met een ‘r’ erin is dus een fabeltje. Hou beter vast aan de seizoenen. Het mosselseizoen loopt dus van de zomer, over de herfst tot de winter!

Mosselen: alles wat je moet weten - Flashmagazine

Namen

De naam van een mossel (bijv. Jumbo) slaat op de grootte van de schelp, en niet per se op de grootte van de mossel. Het is dus niet automatisch zo dat de mossel groter is wanneer de schelp groter is. Toch geef de naam je een idee van hoeveel mosselvlees je mag verwachten, want hoe minder mosselen per kilo, hoe meer vlees elke mossel bevat.

Mosselen: alles wat je moet weten - Flashmagazine

Er zijn vijf soorten Zeeuwse mosselen:

  • Extra: meer dan 70 stuks per kg
  • Super: 60 tot 70 stuks per kg
  • Imperial: 53 tot 60 stuks per kg
  • Jumbo: 45 tot 53 stuks per kg
  • Goudmerk: 38 tot 45 stuks per kg

De kleur

Laat je niets wijsmaken: er is qua smaak en kwaliteit geen verschil tussen een oranje en een witte mossel. Sommige mossels hebben nu eenmaal, net zoals mensen, meer of minder pigment. Dikke schelpen laten namelijk weinig licht door waardoor het mosselvlees blanker is.

Mosselen: alles wat je moet weten - Flashmagazine

Hoeveel voorzien

Reken 1 kilo mosselen (in de schelp) per persoon bij frietjes, salade of pasta. Reken 1,2 a 1,5 kg per persoon bij een maaltijd met brood.

Mosselen: alles wat je moet weten - Flashmagazine

Vers of niet?

Een verse mossel is in principe gesloten. Maar geopende mosselen hoef je niet zomaar weg te gooien. Tik even op de schelp en kijk of ze zich sluit. Als de mossel sluit, kan je hem nog gebruiken. Mosselen waarvan de schelp stuk of beschadigd is, kun je het beste meteen weggooien. Mosselen die na het koken dicht blijven, kun je meestal gewoon eten. Deze mosselen hebben een sterkere sluitspier, waardoor de schelp stevig dicht blijft.

Mosselen: alles wat je moet weten - Flashmagazine

Opgeruimd staat netjes

Hoewel mosselschelpen een restproduct zijn van etenswaren, horen ze niet thuis in de GFT-bak of op de composthoop. Gooi na je mosselfestijn de schelpen gewoon in de huisvuilzak.