Het lijkt een trend te worden dat toestellen om buiten te kokerellen hun weg naar het grote publiek vinden via de sterrenrestaurants. Dat was het geval met de kamadoo’s, genre Big Green Egg, en de volgende in het rijtje lijkt de OFYR. Dat is hét nieuwe buitenkoken, net even iets anders dan barbecueën. Het prototype hiervan zag vijf jaar geleden het levenslicht. Intussen is het niet meer weg te denken op de terrassen. Niet voor niets zijn er al vele tienduizenden van verkocht. 

OFYR: stijlvol vuurtje stoken - Flashmagazine

Naar de oorsprong van de naam OFYR moet je niet ver zoeken. De O symboliseert de ronde vorm en ‘fyr’ is niet meer of niet minder dan een oude Engelse term voor vuur. In 2014 kwam een Nederlandse beleggingsspecialist met het idee op de proppen. Of eigenlijk met een aangepaste versie van een bestaand concept waar hij in Zwitserland kennis mee had gemaakt. Het was een kooktoestel waar je op je knieën rond moest gaan zitten. Niet echt handig, wanneer je  als volwassenen of ouderen samen een gezellige avond wilt doorbrengen. En dus werd het product herontwikkeld tot wat het nu is. 

OFYR: stijlvol vuurtje stoken - Flashmagazine

Verschillende temperatuurzones

Het toestel is een kegelvormige vuurschaal op een sokkel met een brede, platte rand die je gebruikt als een soort tepanyaki of plancha. Om te beginnen maak je in de kegel een vuurtje van hout. Erg belangrijk dat het vuur droog is, zodat er niet te veel rookontwikkeling ontstaat. Eik en beuk genieten de voorkeur. Of wijnstokken die nog wat extra smaak en aroma meegeven aan het te bereiden voedsel. Als het vuur goed brandt, duurt het ongeveer 30 à 45 minuten alvorens de maximale kooktemperatuur van circa 250-300°C wordt bereikt. Vanuit het midden straalt de warmte in een vloeiend verloop uit naar de buitenzijde, zodat de plaat meerdere bak- en kooktemperaturen heeft. De plaat wordt in het midden het warmst. Vooraf wordt ze ingesmeerd met plantaardige olie. Je hoeft je niet meer te beperken tot vlees of vis. Hier kan je zelfs groenten langzaam op garen terwijl je spiegeleitjes en pannenkoeken bakt en iets verderop een malse biefstuk grilt. Voor de fervente barbecuërs werd er namelijk een rooster ontwikkeld dat je boven het open vuur legt. Bijzonder geschikt ook voor een paellapan. 

OFYR: stijlvol vuurtje stoken - Flashmagazine

Geduld wordt beloond

Enig nadeel ten opzichte van een gasbarbecue: als je trek hebt, kan je niet zomaar beginnen koken. Om voedsel langzaam te garen of het een rooksmaak mee te geven, kan je de ingrediënten wel op cederhouten plankjes op de plaat leggen. Het toestel is zeer gemakkelijk schoon te maken en het is vrijwel onderhoudsvrij. Gewoon even afvegen met een schone afwasdoek en de OFYR is weer klaar voor gebruik. Etensresten en overtollige olie belanden in het vuur. Je kunt hem in alle weersomstandigheden buiten laten staan zonder afdekking. Het cortenstaal zal na verloop een steeds donkerdere roestkleur krijgen. Dat laagje is een prima bescherming tegen doorroesten. Uren na gebruik kan dit toestel nog warm zijn, zodat het ook fungeert als een soort terrashaard. Mooi op koudere zomeravonden en zeker ook voor feestjes in de winter. Je kunt er zelfs je pan met glühwein opzetten.

OFYR: stijlvol vuurtje stoken - Flashmagazine

Jammer van het prijskaartje

In tegenstelling tot de BBQ is dit ook nog een mooi sculptuur als het niet in gebruik is. De afgekoelde as kan je simpel met een borsteltje en een blik uit de kegel verwijderen. Omdat er onder in de kegel een gat zit, loopt regenwater er dwars doorheen. Het geheel bestaat uit drie losse onderdelen, zodat dit kooktoestel makkelijk verplaatst kan worden. Heel mobiel, maar ook heel duur. Je bent minimaal € 1.500 kwijt. Het blijft dus een hele investering. Je kunt er echter zeker van zijn dat er binnenkort ook wel goedkopere merken op de markt komen. Bovendien moet je dit niet zien als een veredelde barbecue, maar wel als een compleet lifestyle-element. Een tuinornament en het outdoor equivalent van een kookeiland in één. 

OFYR: stijlvol vuurtje stoken - Flashmagazine

Koken met een OFYR is dus zeker een gezellige bedoening en daar past ook een glaasje wijn bij. Sommelier of the Year 2019 Sanne Dirx maakt je wegwijs in de wereld van de wijnen.