Wie in deze periode van het jaar een keertje het bos intrekt, struikelt bijna over de paddenstoelen. De weersomstandigheden van de voorbije maanden zorgden ervoor dat ze als eh… paddenstoelen uit de grond schieten.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 knoflookteentje
  • 1 kleine ui
  • 400 g gemengde bospaddenstoelen
  • 1 lente-uitje
  • 300 g kipfilet
  • 4 el olijfolie
  • peper & zout
  • 2,5 dl groentebouillon
  • 200 g Boursin Cuisine 3 pepers
  • enkele takjes tijm
  • roze peperbolletjes
  • 300 g lintpasta

Het recept stap voor stap uitgelegd:

  1. Plet het knoflookteentje fijn.
  2. Hak een kleine ui fijn.
  3. Versnijd een lente-uitje in stukjes van 2 cm.
  4. Snij de kipfilet in blokjes van 3 cm.
  5. Snij de bospaddenstoelen in hapklare stukken. 
  6. Bak de blokjes kip in 2 eetlepels olie gedurende 5 minuten aan. 
  7. Kruiden met peper en zout en uit de pan halen. 
  8. Fruit dan de ui en knoflook in dezelfde pan. 
  9. Week de aanbaksels los met de groentebouillon en voeg alles bij de kip. 
  10. Kook de pasta beetgaar in water met zout. 
  11. Doe intussen de resterende olie in de pan en bak er de paddenstoelen goudbruin in.
  12. Laat de lente-uitjes kort meebakken en voeg dan het vlees bij de paddenstoelen.
  13. Roer er de Boursin onder en laat de saus kort opkoken. 
  14. Meng er de uitgelekte pasta onder en werk af met tijm en hele roze peperkorrels. 

Dit gerecht neemt slechts tien minuten voorbereiding in beslag. De kooktijd zelf bedraagt 20 minuten.

Paddenstoelen weetje

In de handel hoor je niet langer spreken van wilde paddenstoelen, wel van bospaddenstoelen. Nochtans komen ze meestal niet echt uit het bos. De gekweekte exemplaren zijn tegenwoordig echter van uitstekende kwaliteit. En in tegenstelling tot hun wilde tegenhangers zijn ze wel het hele jaar door beschikbaar. Je vermijdt trouwens meteen alle risico’s. Er bestaan zoveel verschillende paddenstoelen – in ons land alleen al 350 – dat het zelfs voor de grootste kenners soms onmogelijk is om de gevaarlijke van de onschuldige te onderscheiden. Helaas zijn een aantal soorten nauwelijks te kweken. Zeker de varianten die met bomen samenleven, zoals de hanenkam en het eekhoorntjesboord. Daarom worden zij overal ter wereld toch nog in het wild verzameld.