“Neem mij mee!” Erg hard moet de aardbei niet schreeuwen om de consument te overtuigen. Die schitterende rode kleur, die sappige structuur, die zoete, verleidelijk smaak die van jongs af aan in ons geheugen gegrift staat. Loopt het water al in je mond? Dan gaat dit recept voor een browniecake met aardbeien je helemaal doen watertanden. Ga dus snel aan de slag en bak deze heerlijke browniecake.

Ingrediënten voor 1 cake

  • 500 g kant-en-klaar cakemix (chocolade)
  • 4 eieren
  • 1,25 dl heet water
  • 125 g boter
  • 3 dl gecondenseerde melk
  • 100 g instant puddingpoeder (vanille)
  • 3 dl slagroom
  • 1 kg aardbeien, in schijfjes gesneden
  • boter om in te vetten
  • 0,5 l koud water

Alles in huis? Aan de slag dan maar!

  1. Verwarm de oven voor op 180º. Vet twee taartvromen van 22 cm in met boter.
  2. Laat de 125 g boter smelten in heet water. 
  3. Meng in een keukenrobot de cakemix met de eieren en het water met de boter.
  4. Verdeel het deeg over de twee vormen en bak de taart 20-25 minuten in de oven. Volledig laten afkoelen.
  5. Meng de gecondenseerde melk met het koud water. Los de pudding er in op.
  6. Ongeveer een kwartier verwarmen tot de mengeling dikker wordt. 
  7. Klop intussen de slagroom op.
  8. Laat de pudding even afkoelen en vouw er dan de slagroom onder. Nog minimaal een half uur laten koelen.
  9. Was ondertussen de aardbeien en snij ze in schijfjes.
  10. Leg 1 chocoladetaart op een dienschotel. Bedekken met de helft van het roommengsel en de helft van de aardbeien. 
  11. De tweede taart er bovenop leggen. De rest van het roommengsel erover verdelen. De room mag langs de kant naar beneden lopen.
  12. Mooi afwerken met de resterende aardbeien.

Good to know

Belgische aardbeien die in open lucht geteeld worden, zijn in principe pas rijp tegen het einde van de maand mei. Het is een goede zaak dat we dan weer volop kunnen genieten van inheemse zomerkoninkjes. In de herfst en het vroege voorjaar moeten we het namelijk stellen met de Spaanse vruchten. Die zien er best gaaf uit en de eerste smaakindruk is goed. Zolang je geen vergelijkingspunt hebt. Wanneer de Iberische aardbei het in een smaaktest echter moet opnemen tegen een Belgische soortgenoot, moet ze het altijd afleggen. De beste aardbeien komen op de markt na enkele dagen schitterend zomerweer, afgewisseld met koele nachten. Na regenweer smaken aardbeien niet alleen minder goed, ze bewaren ook minder lang.