De feestdagen komen eraan en gezellig tafelen hoort daar natuurlijk bij. Wil je graag zelf voor het feestmenu zorgen, maar toch voldoende tijd hebben om samen met je gasten te genieten? Dan zijn deze gerechten perfect voor jou!

Recept: een haalbare feestmenu - Flashmagazine

Hapjes: peperkoektoast met geitenkaas en gekonfijte witloof 

Ingrediënten geitenkaas

  • 4 sneden geroosterde peperkoek
  • 150 g zachte geitenkaas (type Chavroux)
  • 2 el honing
  • 2 el room
  • 1 rode appel
  • Enkele scheutjes radijs
  • Zwarte peper

Ingrediënten gekonfijte witloof

  • 4 sneden geroosterde peperkoek
  • 2 stronken witloof
  • 3 el frambozenazijn
  • 2 el honing
  • 2 el suiker
  • 1 takje tijm
  • 1 el gedroogde cranberry’s

Aan de slag!

  1. Rooster de 12 sneetjes peperkoek in een oven op 200°C. Blijf hier even bijstaan en wacht tot ze beginnen te ruiken en donker kleuren. Dan zijn ze goed. Laat afkoelen op een rooster.
  2. Meng de geitenkaas met honing, room en zwarte peper en schep alles in een kleine spuitzak. Snij plakjes van de appel met schil en snij ze daarna in kleine blokjes. Bak de appelblokjes in een beetje boter beetgaar. Spuit een rondje geitenkaas op een sneetje peperkoek, schik hierop de appelblokjes en werk af met scheutjes van radijs.
  3. Snij de witloof in kleine stukjes en bak ze goudbruin in een klontje boter. Blus met frambozenazijn. Voeg de honing, suiker en tijm toe en laat even sudderen. Beleg de sneetjes peperkoek met de warme, gekonfijte witloof en werk af met wat fijngehakte cranberry’s.

Recept: een haalbare feestmenu - Flashmagazine

Hoofdgerecht: ragout van hert 

Ingrediënten

  • 1,2 kg stoofvlees van hert
  • 200 g zilveruitjes (uitgelekt)
  • 2 dl porto
  • 5 dl water 
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 50 g pure chocolade
  • 2 sneden peperkoek
  • 6 blaadjes salie
  • 1 takje tijm
  • Peper en zout

Aan de slag!

  1. Bak het vlees aan in een ruime kookpot. Als het mooi bruin gebakken is, bak je de zilveruitjes mee.
  2. Voeg de porto en het water met de bouillonblokjes toe. Wanneer het kookt, plaats je de stukjes chocolade en de kruiden erbij. 
  3. Leg hier de sneden peperkoek op en laat op een rustig vuur 1 uur koken.
  4. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Dit gerecht van de feestmenu maak je best een dag op voorhand, dan is het nog lekkerder. Serveer het samen met een kroketje, een stronkje gebakken witloof en compote van cranberry’s.

Recept: een haalbare feestmenu - Flashmagazine

Dessert: taartje met frambozen 

Ingrediënten

  • 40 g witte chocolade
  • 100 g slagroom
  • 250 g mascarpone
  • 1/2 vanillestokje 
  • 1 el suiker
  • Poedersuiker
  • 36 frambozen
  • Ongezouten gepelde pistachenoten
  • 4 velletjes bladerdeeg (+/-10x10cm)

Aan de slag!

  1. Vouw ca. 1 cm van het deeg naar binnen zodat er een rand ontstaat. Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak die gedurende 20 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat afkoelen op een rooster.
  2. Klop de slagroom op met de suiker en het vanillemerg. Meng met de mascarpone en de grof geraspte witte chocolade. Schep in een spuitzak.
  3. Spuit de crème gelijkmatig over de bodem en schik hierop de frambozen.
  4. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker en fijngehakte pistachenootjes.

Recept: een haalbare feestmenu - Flashmagazine

Nu je de perfecte feestmenu op tafel kan toveren, geven we met plezier ook nog enkele andere tips voor een geslaagd kerstfeest!