Zondag 13 mei is het weer moederdag. En jawel hoor… Minstens één dag per jaar mag je jouw mama toch wel eens goed verwennen. We begrijpen maar al te goed dat de keuken vaak mama’s terrein is. Maar ze zal dolgelukkig zijn als je haar plekje achter het fornuis eens overneemt. Met dit recept kan je haar ’s morgens al smakelijk verrassen!

Loop dus snel naar de winkel en zorg voor wat spek en eieren. Nog een beetje spinazie erbij en je bent al zo goed als vertrokken. Easy toch? Bovendien sommen wij graag alle ingrediënten voor je op. Ben je toch niet echt een keukenwonder? Geen paniek! Geloof ons maar, dit recept is een eitje! 🙂

Ingrediënten voor 4 personen

  • 8 plakjes ontbijtspek
  • 20 g gezouten boter
  • 2 handen vol verse spinazie
  • een scheutje azijn
  • 4 scharreleieren
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • 6 zwarte peperbolletjes
  • 4 el witte wijnazijn
  • 1 sjalotje
  • 2 eierdooiers
  • 200 g gesmolten ongezouten boter
  • 2 tl citroensap
  • zwarte peper & zout

Klaar om aan de slag te gaan?

  1. Hak het sjalotje heel fijn.
  2. Doe de witte wijnazijn, de peperkorrels en de sjalotsnippers samen in een klein pannetje zonder deksel en plaats dat op een laag vuur.
  3. Aan de kook brengen en 3-5 minuten laten pruttelen tot het mengsel gereduceerd is tot 2 theelepels. Giet dit door een zeefje.
  4. Doe de azijnreductie en de eierdooiers samen in een kom die je au bain-marie plaatst. 
  5. Voeg zachtjes kloppend met een garde de gesmolten boter in een fijn straaltje toe.
  6. Blijven roeren tot je een romig mengsel hebt en dan van het vuur halen.
  7. Op smaak brengen met peper en zout en het citroensap er onder roeren. De kom afdekken met vershoudfolie en aan de kant zetten.  
  8. Bak het ontbijtspek krokant in een koekenpan en laat het uitlekken op keukenpapier.
  9. Doe de boter in een pan. Als ze bruist voeg je de spinazie toe. 
  10. Blijf 3-4 minuten roeren tot de spinazie helemaal in elkaar is gekrompen. Op smaak brengen met peper en zout. 
  11. Doe wat azijn in een kookpan met water. Aan de kook brengen. Zet het vuur dan lager.
  12. Breek een ei in een koffiekopje. Roer met een grote lepel krachtig in het water. Laat het ei zachtjes in het water glijden en laat het anderhalve minuut pocheren.
  13. Haal het ei met een schuimspaan uit het water en laat het uitlekken op een handdoek. Afdekken met aluminiumfolie. 
  14. Herhaal deze handelingen met de andere eieren. 
  15. Leg de sneetjes geroosterd brood op 4 borden. Verdeel er de spinazie over en leg er telkens 2 plakjes spek op. 
  16. Leg bovenop een gepocheerd ei en verdeel er de Hollandaisesaus over. Geef er nog een draai boven van de pepermolen en dien onmiddellijk op.

Klaar! Roep snel je lieve mama aan tafel en geniet met het hele gezin van dit lekkere gerechtje. Wedden dat je mama in de zevende hemel zal zijn?!

Verras je jouw mama liever met een zoete zonde? Ontdek dan zeker dit recept voor een heerlijke aardbeiencharlotte!