Heb jij je tijdens de vakantie volledig uitgeleefd en merk je nu dat het toch weer hoog tijd is om te gaan lijnen. Dan is het wellicht een goed idee om eens een peer in de hand te nemen. Of verwerk ze in een hartige bereiding. Deze maand worden de Belgische rassen volop geoogst. 

Boodschappenlijstje:

Zin om eens heerlijke te kokkerellen met wat peertjes? Haal dan zeker de onderstaande dingen in huis. Deze ingrediënten heb je nodig voor 4 personen:

  • 8 kleine kalfsmedaillons
  • peper & zout
  • 2 el olijfolie
  • 1 el bloem
  • 3 el witte wijn
  • 2,5 dl kalfsfond
  • 2 tl droge sherry
  • 1/8 citroen
  • 1 grote peer
  • 16 salieblaadjes
  • 250 g abdijkaas
  • 8 lente-uitjes
  • 8 kleine wortels
  • 2 tl boter
  • 2 tl bruine suiker

Zo ga je te werk:

  1. Verdeel de kalfsmedaillons telkens in 3 schijfjes. 
  2. Kruiden met peper en zout en aan elke zijde 1 minuutje bakken in de olie. 
  3. Strooi de bloem in het bakvet en blus met de witte wijn. 
  4. Roer er dan de fond onder en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken. 
  5. Op smaak brengen met het citroensap, de sherry, peper en zout. 
  6. Je moet de peer niet schillen, maar snij ze wel in schijfjes van 2 mm.
  7. Snij ook 8 gelijke plakken uit de kaas. 
  8. Maak 4 torentjes van 3 schijfjes vlees, 2 schijfjes peer, 2 plakken kaas en 4 salieblaadjes. 
  9. Plaats deze torentjes in een vuurvaste schotel. 
  10. Zet de schotel 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200°.
  11. Bak intussen de wortelen en lente-uitjes in de boter. 
  12. Strooi er de bruine suiker over en draai de groenten voortdurend om. 
  13. Dien de groenten op samen met het vlees met gesmolten kaas.

Waarom peren zo gezond zijn?

Doordat ze vet- en vochtafdrijvend werken, kunnen deze vruchten je van je peervorm afhelpen. Eet de vrucht met schil en al, want juist daar zitten veel vezels in. Naast de sinaasappel is de peer zelfs het fruit met de meeste vezels. De schil bevat vitamine C. Overigens gaan deze vitamines, net als bij de meeste vruchten, grotendeels verloren tijdens het verwarmen. Peren bevatten de minste fruitzuren. Daardoor zijn ze aanmerkelijk zoeter dan appelen. De rijpheid van de peer kunt u controleren door het vruchtvlees naast het steeltje voorzichtig in te drukken. Bij rijpe peren geeft het vruchtvlees dan iets mee. Peren kunt u het beste koel, donker en droog bewaren. Ook de groentelade in de koelkast is een goede plek. 


Ons vorige recept gemist? Geen probleem. Je kan het recept van de parelcouscous met pompoen hier terugvinden!