Heerlijk eten en toch gezond… het kan! Tijdens de zomer grijpen we maar al te snel naar koude pasta salades, heerlijke toetjes en talrijke glaasjes alcohol. Hoogtijd dus om nog eens een gezonde maaltijd naar binnen te werken. De combinatie van evenwichtig eten en beweging is nu eenmaal de sleutel tot een fit en gezond lichaam.

Pizza!

Je zal denken ‘pizza is toch niet gezond’. Jawel, het kan hoor!  Door een paar eenvoudige ingrediënten te vervangen door gezonde alternatieven bereik je meteen het gewenste effect. Ga snel aan de slag en laat je smaakpapillen verrassen!

Boodschappenlijstje

Wat er voor je pizza op je boodschappenlijstje moet staan? Wel… dat sommen we heel graag voor je op:

  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1/4 tl zeezout
  • 1/2 tl gedroogde en gemalen basilicum
  • 1/2 tl gedroogde en gemalen oregano
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 30 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 30 gr mozzarella kaas
  • 1 ei

Bereiding

Heb je alles in huis gehaald? Perfect! Dan kunnen we starten. Eerst verwarm je de oven voor op 230 graden. Ondertussen snij je de bloemkool in roosjes en spoel ze nadien goed af. Rasp de bloemkool fijn. Dit kan met een handrasp, maar het gaat nog sneller in een keukenmachine.

Daarna doe je de fijngemalen bloemkool in een magnetronbestendig bakje en steek het 3 tot 5 minuten in de magnetron. Laat de gekookte bloemkool goed uitlekken. Hiervoor kan je de bloemkool het beste in een schone theedoek stoppen en deze goed uitwringen. Er komt nogal wat vocht vrij namelijk. Doe dit net zolang totdat al het vocht uit de bloemkool is verdwenen. Meng daarna in een grote kom de bloemkool met de mozzarella, Parmezaanse kaas, oregano, basilicum en knoflookpoeder. Je kan het met een garde mengen of met de hand.

Nadat dit goed gemengd is voeg je het ei toe en meng je alles met je handen nog eens goed door elkaar. Tenslotte bekleed je een bakplaat met een ingevet stuk bakpapier (vet het bak papier goed in) en verdeel het mengsel over het bakpapier. Zorg dat je een dunne en egale bodem maakt van ongeveer 30 cm breed. Dit doe je het beste door het mengsel met de bolle kant van een lepel aan te drukken. Doe de bakplaat in de oven en bak de pizzakorst 8 tot 11 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de bakplaat met de pizza korst dan uit de oven en garneer de pizzakorst met jou favoriete koolhydraatarme toppings. Doe de pizza korst dan weer in de oven en bak nog eens 5 tot 7 minuten.