Ga op vlierbloesemjacht en maak makkelijk je eigen siroop. Heerlijk in een Hugo of voor een frisse limonade. Hoe leuk is het om zo origineel te kunnen klinken met je mama? 

1.  Ga op zoektocht 

Elk jaar rond deze periode staat de vlier in bloei. Trek op pad met een emmer en een (snoei)schaar en zoek naar de mooie witte bloemetjes. Zoek volle, open schermen. Laat die met nog veel knopjes hangen. De smaak zit in de bloemetjes en het stuifmeel. 

2. Knip schermen

Schud aanwezige insectjes voorzichtig van de schermen af. Ga ze vooral niet onder de kraan afspoelen, want dan was je alle smaak weg. Knip een 65-tal schermen voor ongeveer 5 liter siroop. Verwijder het dikkere deel van de steel en doe ze in een grote pot of propere emmer.

3. Water en citroen erbij

Overgiet de bloesems met water tot ze onder staan. Snij 2 tot 3 citroenen in dunne schijfjes en leg die erop. Zet de pot 36 uur in de frigo. Leg er eventueel een bord op, zodat de bloesems niet boven komen drijven. De bloemetjes worden anders snel bruin.

4. Zeef alles 

Zeef zodat je helder vocht overhoudt. Gebruik daarvoor liefst een zogenaamde kaasdoek. Knijp nadat je alle vocht gezeefd hebt, ook nog alle citroenen en bloemetjes uit. Daar zit ontzettend veel smaak in. 

5. Opkoken met suiker

Voeg nu per liter vocht één kilo kristalsuiker toe en breng aan de kook. Roer tot de suiker opgelost is. Steriliseer terwijl je flesjes. Kies voor flesjes die goed afsluiten. In dat geval is je siroop zeker een half jaar houdbaar. Schep eventueel opkomend schuim weg en giet je siroop daarna in je flesje. Sluit meteen af.

 

How to Hugo?

Een Hugo doet verlangen naar de zomer en geeft je een instant vakantiegevoel.

Zo maak je het:

  • 150 ml prosecco of cava
  • 50 ml bruiswater
  • 3 el van jouw eigen vlierbloesemsiroop
  • blaadjes verse munt en een schijfje limoen ter afwerking

Cheers!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DIY en foto’s: Evelien Heeren – Atelier E
DELEN